Uutiset

Salme Syrin uusi kirja Äidin korvike KSS:n verkkokaupassa

Kirjoittanut: admin
Julkaistu: 12.5.2020

Tämä kirja on jatkoa edelliseen kirjaan Kahleissa kylmän maan. Aili-äiti oli kuollut ja lapset jäivät Viljo-isän kanssa pientilalle elämään. Viljo oli ollut miltei koko nuoruusikänsä sotatoimialueella, jo vuodesta 1935 rakentamassa Salpalinjaa. Hän soti kahdella eri rintamalla, viimeksi etuvartiomiehenä Vienan-Karjalassa Vuokkiniemellä. Siviilielämä jäi Viljolta vähäiseksi niinä aikoina. Koti ja taloustyöt olivat aivan uusi alue, jota hän ei hallinnut.

Aili-vaimo oli ollut se älykkäämpi osapuoli, jota ilman perheen talous heikkeni. Eläimet navetassa kärsivät osaamattomasta hoidosta ja kotiaskareet ontuivat pahasti. Pienikokoinen Seija-tyttö oli alle kahdentoista vuoden, eikä häntä ollut kukaan opettanut taloustöihin. Viljolle oli jäänyt henkisiä traumoja sota-ajasta, eikä nuoren vaimon kuolema niitä oireita helpottanut. Kaikesta huolimatta lapset selvisivät vaikeasta ajasta terveinä ja suoriutuivat hyvin myös heille vieraskielisestä, ruotsalaisesta koulusta.

Seija avioitui nuorena ja perheeseen syntyi kahdeksantoista lasta. Seija alkoi pitää yhteyttä Vienan-Karjalaan, kun lapset alkoivat olla sen ikäisiä, että heidät saattoi joskus jättää keskenään. Äidin Laina-sisko miehineen oli vielä elossa ja hyvissä voimissa. Seija oli myös mukana Vienaan suuntautuneessa humanitaarisessa avustustyössä. Karjalan matkoja ja kokemuksia kertyi paljon.

Linkki kauppaan: http://www.karjalansivistysseura.fi/kauppa/salme-syri-aidin-korvike/

Lue nämäkin:

KSS:n puheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna 70 vuotta

KSS:n puheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna 70 vuotta

Karjalan Sivistysseuran puheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna on saavuttanut 70 vuoden iän. Sivistysseuran hallitus ja työntekijät onnittelevat tarmokasta ja innostavaa puheenjohtajaansa sekä kiittävät seuran hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstä. Päivänsankari sai...

Viikon 21 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 21 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon aiheita: Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa sillä edellytyksellä, että anniskelu loppuu klo 22. Aluehallintovirasto on puolestaan saanut valmiiksi ohjeistuksensa erilaisten tapahtumien järjestämisestä kesällä. Lisäksi, koirat näyttävät pystyvän...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.