Sirpa Männyn taidetta esillä Suomussalmella

Kirjoittanut: admin
Julkaistu: 20.7.2020
Asiasanat: taide

Suomussalmen Kalevalaiset Ry on järjestänyt pienimuotoisen näyttelyn Suomussalmen pääkirjastolle. Näyttelyvitriiniin tulevat Jussi Huovisen veistämä kannel ja kaksi Sirpa Männyn muotoilemaa pienoisveistosta, jotka esittävät karjalaiseen kulttuuriin liittyviä hahmoja.

Näyttelyn avajaistilaisuus on perjantaina 24.7.2020 kello 15 Suomussalmen Pääkirjastolla, osoitteessa Kiannonkatu 31.

Ensimmäinen veistoksista esittää Ainoa ja Väinämöistä, jotka seisovat avatun Kalevala-eepoksen päällä. Aukeaman teksti on Karjalan Sivistysseuran julkaisemasta, Raisa Remšujevan laatimasta vienankarjalankielisestä käännöksestä.

Teoksen nimi on ”Alkujen synty, polkujen päätös” ja se on vuodelta 2015. Se on kiertänyt Suomen Nukketaiteilijat Ry:n yhteisnäyttelyssä ”Kirjat elävät” pitkin Suomea.

Toinen pienoisveistos on nimeltään ”Okku ta moamo”, vuodelta 2018, jossa on kuvattu karjalainen äiti tyttärineen.

Veistosten korkeus on noin 40 senttiä, ja ne on muotoiltu paperisavesta, käyttäen rautalangasta tehtyä runkoa sekä tekstiilejä hahmojen ja vaatteiden muotoiluun.

Väinämöisellä sylissään olevan hauenluisen kanteleen leukaluu löytyi Sirpa Männyn suvun menneiltä asuinsijoilta Ylä-Kuittijärven rannasta Aajuolahdesta, joka sijaitsee Vuonnisen ja Vuokkiniemen välimaastossa.

Anna Usovan uusi runoteos julkaistaan Zoomissa 14. kesäkuuta

Anna Usova on syntynyt Vitelessä, Aunuksen piirissä. Hän on pitkäaikainen Karjalan radion toimittaja, runoilija ja laulaja, joka on pitkään osallistunut Oma Pajo-kuoron toimintaan. Anna kirjoittaa runoja ja kertomuksia sekä kääntää livvinkarjalaksi tarinoita ja...