Uutiset

1920-luvun Itä-Karjalan pakolaisten kohtaloista kertova kirja ei jätä kylmäksi

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 21.1.2021
Asiasanat: kirjat, KSS-julkaisut

Itä-Karjalan pakolaiset. Tie kotiin on Karjalan kansallisarkiston johtavan asiantuntijan Jelena Usatšovan laatima matrikkeli.

Kirja kertoo niiden itäkarjalaisten kohtaloista, jotka heimosotien ja Venäjän sisällissodan 1918–1922 aikana joutuivat pakenemaan Venäjän Karjalasta Suomeen. Vuosia myöhemmin monet heistä palasivat kotiin. Sodalla oli kuitenkin peruuttamattomia seurauksia monille perheille. Osa sukujen jäsenistä jäi Suomeen kun osa palasi kotimaahan.

Teoksessa käytettyjä pakolaisten ja heidän perheidensä alkuperäisiä kuvia 1920-luvun puolivälistä ei ole aiemmin julkaistu missään. Kaikki kuvat ovat peräisin armahduksen saaneiden pakolaisten kaavakkeista, joita säilytetään Karjalan tasavallan kansallisarkiston kokoelmissa. Elämäkertatiedot on koottu laajasta arkistoaineistosta, julkisista lähteistä ja pakolaisten jälkeläisiltä saaduista tiedoista.

Kirja on julkaistu venäjäksi ja suomeksi. Se on suunnattu sekä rajan eri puolilla asuville pakolaisten sukulaisille että kaikille Karjalan menneisyydestä kiinnostuneille.

Itä-Karjalan pakolaiset. Tie kotiin on syntynyt Karjalan tasavallan kansallisarkiston ja Karjalan Sivistysseuran yhteistyössä.

Karjalan Sivistysseuran jäsenille ja ennakkotilaajille kirjan hinta on 35 euroa (norm. 42,00 euroa). Ennakkotilaukset 1. helmikuuta mennessä.

Kirja on tilattavissa KSS:n verkkokaupasta (http://www.karjalansivistysseura.fi/kauppa/ita-karjalan-pakolaiset-tie-kotiin-jasenille-ja-ennakkotilaajille/) tai seuran toimistosta (toimisto@karjalansivistysseura.fi)

Lue nämäkin:

Viikon 39 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 39 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut tällä viikolla poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa arvioidaan sika-influenssa-rokotteen ja narkolepsian syy-yhteyttä seitsemän sairastuneen osalta. Kuluttajien luottamus talouteen saavutti syyskuussa jälleen uuden pohjalukeman,...

Uusi Pieni suomi-karjala sanakirja vapaasti saatavilla

Uusi Pieni suomi-karjala sanakirja vapaasti saatavilla

Karjalan Sivistysseuran pääsivuilla on julkaistu Oppimateriaalit-osiossa uusi Pieni suomi-karjala sanakirja. Sanakirjan ovat laatineet Euroopan kielten päivän 26.9. innoittamana Olga Karlova, Katerina Paalamo ja Natalia Giloeva. Sanakirjassa karjalan eri murteet on...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.