Uutiset

2000-luvun karjalaisuus on osa jokapäiväistä elämää

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 13.2.2020
Asiasanat: tutkimus

Sivistysseuran aloitteesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS käynnisti Karjalaisuus 2000-luvulla -muistitiedon keruun, joka toteutettiin vuonna 2019. Vastaajia oli kaikkiaan 80, joista kaksi kirjoitti karjalan kielellä. Kokonaisuudessaan keruu tuotti yli 700 sivua tekstiä, yhden videon ja kuusi kuvaa.

Muistitietokeruu innosti niin syntyperäisiä karjalaisia kuin vanhempiensa ja isovanhempiensa kautta karjalaisuuteen kasvaneita kirjoittajia pohtimaan karjalaisuuden olemusta.

Suvun historia ja tieto omista juurista ovat monelle kirjoittajalle karjalaisuuden keskiössä. Vaikka esivanhempien vaiheista ja asuinseuduista on saatu tietoa suoraan sukulaisilta, moni kertoo laajentaneensa karjalaisuuskuvaansa myös suku- ja historiantutkimuksen, sukuseura- ja järjestötoiminnan sekä Karjalan-matkojen puitteissa. Karjalaisuus on monelle paitsi keskeinen osa identiteettiä, myös harrastus.

Osa kirjoittajista toivoo, että perinteiden ja menneiden muistelun rinnalle nousisi uusia yhdessä tekemisen tapoja ja matalan kynnyksen yhteisöjä. Moni kokeekin sosiaalisen median, kuten Facebookin, karjalaisryhmissä mukana olemisen itselleen sopivammaksi yhteisöllisyyden muodoksi kuin perinteisen yhdistystoiminnan.

Keruun järjestivät yhdessä SKS, Itä-Suomen yliopiston Urbaani karjalaisuus -hanke, Karjalan Sivistysseura ry ja Oulun yliopiston Tunnustuksia: Pakolaisuuden hankalat historiat ja muistamisen kulttuurit –hanke.

Lisää tietoja hankkeesta osoitteesta: https://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/2000-luvun-karjalaisuus-osa-jokapaivaista-elamaa?fbclid=IwAR1nUHx97jszseIX98kLcVCwSbbJlFh3kf3hY92-mAg5ZWHUrHC9GFL1FHE#.Xj6i5DEzYuW

Lue nämäkin:

Viikon 39 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 39 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut tällä viikolla poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa arvioidaan sika-influenssa-rokotteen ja narkolepsian syy-yhteyttä seitsemän sairastuneen osalta. Kuluttajien luottamus talouteen saavutti syyskuussa jälleen uuden pohjalukeman,...

Uusi Pieni suomi-karjala sanakirja vapaasti saatavilla

Uusi Pieni suomi-karjala sanakirja vapaasti saatavilla

Karjalan Sivistysseuran pääsivuilla on julkaistu Oppimateriaalit-osiossa uusi Pieni suomi-karjala sanakirja. Sanakirjan ovat laatineet Euroopan kielten päivän 26.9. innoittamana Olga Karlova, Katerina Paalamo ja Natalia Giloeva. Sanakirjassa karjalan eri murteet on...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.