Uutiset

ABČ. ASKEL KOHTI – opas karjalan kielen siirtämiseen lapsille

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 3.11.2020

Askel kohti mitä?

Kirjan otsikossa olevat karjalan aakkosten ensimmäiset kirjaimet viittaavat siihen, kuinka haetaan vastausta kysymykseen, miten katoava karjalan kieli voitaisiin palauttaa lapsille Venäjän Karjalassa ja Suomessa. Kaksi karjalaista kansalaisjärjestöä Venäjän ja Suomen välisen rajan molemmin puolin – Karjalan Kielen Kodi ja Karjalan Sivistysseura – julkaisevat yhdessä karjalaisten historian ensimmäisen käsikirjan kielen opettamisesta lapsille. Kirja on helppotajuinen ja tarkoitettu kaikille, jotka kunnioittavat karjalaisia perinteitä ja haluavat palauttaa perheisiinsä etnisen kielensä. Julkaisu voi olla hyödyllinen myös karjalan kielen opettajille, kieliaktivisteille, tutkijoille kuin useille muillekin kieliyhteisöille, jotka pyrkivät elvyttämään paikallisia kieliä.

Kuka on kirjoittanut ja mistä?

Julkaisun kirjoittaja on toimittaja ja kieliaktivisti Natalia Antonova, joka on vuodesta 2017 työskennellyt Karjalan kielen kodissa (Vieljärven kylä, Karjalan tasavalta). Kirjahankkeen pohjana ovat hänen kokemuksensa kielipesän perustamisesta ja kehittämisestä Karjalan kielen kodissa ja toimintansa kansainvälisissä ohjelmissa ja karjalaisten eri kansalaisjärjestöissä.

Julkaisu käsittää kolme osaa: kirjan ja kaksi esitettä.

Kirja antaa yksityiskohtaisen kuvauksen siitä, miten tulee aloittaa karjalan puhuminen pienen lapsen kanssa perhepiirissä, mitä silloin on tiedettävä ja miten on toimittava, kuka ja mikä voi auttaa, ja miten ylläpidetään kieliympäristöä kodin ulkopuolella. Julkaisun voimakas energinen sanoma on tarkoitettu motivoimaan ja tukemaan lukijaa, auttamaan häntä ottamaan askel kohti karjalan kieltä. Toinen esitteistä kertoo siitä, mitä kielipesä tarkoittaa ja mihin sitä tarvitaan, ja toinen siitä, miten kielen kehitys tapahtuu esikoululaisilla ja kuinka lapsen kaksikielisyyttä on mahdollista kehittää jo varhaisiässä karjalan kielen avulla.

Ketkä tekivät julkaisun?

Natalia Antonovan tukena julkaisua teki joukko lahjakkaita ihmisiä. Kuvittaja on Ilja Padtšin, kirjan ja esitteiden ulkoasun suunnitteli Jevgenija Tihonova, ja venäjänkielisen tekstin toimitti Tatjana Karakan.

Kirja julkaistaan ensin venäjän kielellä ja lisäksi sitä valmistellaan parhaillaan julkaistavaksi suomen ja karjalan kielellä.

Kuinka julkaisun voi saada?

Kirja ja esitteet toimitetaan Karjalan kirjastoihin, tutkimus- ja koulutuslaitoksiin, viranomaisille ja kansalaisjärjestöille. Kirjan henkilökohtaiseen käyttöön haluavat henkilöt voivat ottaa yhteyttä Karjalan kielen kodiin sähköpostitse antonovannatoi@gmail.com, viestin aiheena ”askel kohti”. Karjalan kielen kodi odottaa lukijoiden palautetta ja kommentteja VKontakte -sosiaalisessa mediassa osoitteessa https://vk.com/karjalankielenkodi Keskusteluja-osiossa.

Suomen ja karjalankieliset (vienan- ja livvinkarjalan murteilla) julkaisut tulevat myyntiin Karjalan Sivistysseurassa alkuvuodesta 2021.

Lue nämäkin:

Nedälin 38 karjalankielizet uudizet Yle Areenassa

Nedälin 38 karjalankielizet uudizet Yle Areenassa

Halličus on suannuh valmehekse omat nevvottelut tulien vuvven talovusarvivoezitykseh näh. Halličuksen b’udžiettuezitys on 11 (yksitostu) da puoli miljardua euruo alijiämähine. Kelan mugah halličusprogramman siästöt ollah vai ylen pieni vuitti kaikis sen maksettavis...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.