Studia Generalia -luentosarja jatkuu tänä syksynä otsikolla Karjala Kremlin tähtäimessä. Venäjän ja Neuvostoliiton raja-alueena Karjalassa tahdin ovat määränneet valtion poliittiset suhdanteet. Luentosarjan toisella luennolla kuullaan siitä, minkälaisia kansalaisyhteiskunnan toimijoita Karjalassa on ollut 1990-luvulta tähän päivään. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan esitelmää paikan päälle.
Toimittaja, tietokirjailija Airi Leppänen jatkaa Studia Generalia -luentosarjaa keskiviikkona 22.11. esityksellään Petroskoi, Sortavala, Sandarmoh — Ääniä Karjalan kansalaisyhteiskunnasta. Karjalassa virisi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vapaaehtoistoimintaa taloudelliseen ahdinkoon joutuneiden auttamiseksi. Erityisen aktiivisia avustustyössä olivat naiset ja naisten perustamat järjestöt, kuten Sortavalan Nadežda tai Pitkärannan Aino. Karjalan uuden naisliikkeen kehityksessä keskeinen rooli oli vuonna 1995 Petroskoissa perustetulla Karjalan Gendertutkimuksen keskuksella. Se auttoi uusien järjestöjen toimintaa, ajoi kriisikeskusten perustamista ja kampanjoi ihmiskauppaa vastaan yhdessä Barentsin alueen naisjärjestöjen ja tutkijoiden kanssa. 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosikymmenellä karjalaiset ja suomalaiset järjestöt olivat aktiivisesti mukana lähialueyhteistyössä, jossa ne toteuttivat lukuisia yhteishankkeita eritoten sosiaali- ja terveysalalla.
Perestroikan vuosina alkunsa saanut Memorial-liike levisi 1980-luvun lopulla myös Karjalaan, jonka väestöä, erityisesti suomalaisia ja muita kansallisia vähemmistöjä, neuvostoaikojen poliittiset vainot olivat ankaralla kädellä koetelleet. Vuonna 1990 perustetun Petroskoin Memorialin aktivistit alkoivat kerätä tietoja poliittisten vainojen uhreista, julkaista muistokirjoja ja etsiä puhdistuksissa surmattujen hautapaikkoja. Karjalan Memorialin johtaja Juri Dmitrijev löysi vuonna 1997 Karhumäen läheltä joukkohaudan, joka nimettiin Sandarmohiksi. Siitä kehittyi vainouhrien monikansallinen muistolehto, josta Karjalan johtajatkin olivat aluksi ylpeitä. Mutta politiikan suunta alkoi muuttua.
Nyt vapaan kansalaisaktivismin tila on kuristettu olemattomiin, ja menneisyyden hirmutekojen muistamisesta on tullut kiellettyä. Tekaistuin syyttein tuomittu Juri Dmitrijev kärsii pitkää vankeusrangaistusta kovan kurin leirillä. Karjalan uusi naisliike kuihtui, ja se mitä jäljelle jäi, on nyt osa Venäjän virallista naisliikettä.
Luento pidetään Helsingin yliopiston kirjaston Kaisa-salissa (Kaisa-kirjasto, Fabianinkatu 30, 7. krs, neuvotteluhuone 7062) keskiviikkona 22.11. klo 17.30–19.30.
Toimittaja, tietokirjailija Airi Leppänen on käsitellyt Karjalan kansalaisyhteiskuntaa aiemmin mm. radio-ohjelmissa sekä kirjoissaan.