KSS:n uudistettu strategia ohjaa seuran vuosittaisen toiminnan suunnittelua ja toteuttamista. Myös Hallinto- ja taloussääntö on päivitetty, ja se on sitova ohjenuora seuran läpinäkyvälle toiminnalle. Asiakirjat löytyvät julkisina KSS:n verkkosivuilta.
Seuran strategia on uudistettu ja julkaistu verkkosivuillamme. Siinä kirkastetaan työtämme karjalan kielen ja kulttuurin elinvoimaisuuden hyväksi sekä karjalaisen perinne-, historia- ja sukutiedon saattamiseksi mahdollisimman monien kiinnostuneiden ulottuville. Karjalan Sivistysseuralle jokainen, joka pitää itseään karjalaisena, on karjalainen. Tärkeää on tarjota yhdessä tekemiselle ympäristö, jossa taustalla ei ole merkitystä.
SEURAN ARVOJA ovat sivistys, oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin, yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus sekä eri ryhmien ja katsomusten välinen vuorovaikutus.
Kiinnostus karjalan kieleen on Suomessa viime vuosina lisääntynyt. Itä-Suomen yliopistolla on karjalan kielen elvytysvastuu. Tärkeä on myös Sanna Marinin hallituksen Kielipoliittisen ohjelman mukaisesti nimitetty Valtioneuvoston karjalan kielen asiantuntijatyöryhmä (2023–2025), jonka toiminnasta vastaa Kotimaisten kielten keskus ja jonka tehtävänä on edelleen vahvistaa karjalan kielen asemaa Suomessa. Karjalan Sivistysseuran puheenjohtaja Seija Jalagin on työryhmän jäsen.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sen sijaan on vakavasti lamaannuttanut seuran yhteistoiminnan monien pitkäaikaisten kumppanien kanssa Karjalan tasavallassa. Uudessa tilanteessa toimimme ennen muuta Suomessa, unohtamatta Venäjältä muualle muuttaneiden karjalan kielen ja kulttuurin aktiiveja ja asiantuntijoita. On monta eri Karjalaa -hanketta jatketaan historiatietoisuuden lisäämiseksi mahdollisuuksien mukaan Suomen ja Venäjän molemmin puolin. Tutkimustietoon perustuvalle historiatiedolle on yhä enemmän tarvetta.
Seura toimii siten, että maantieteelliset etäisyydet eivät olisi este tapahtumien seuraamiseen tai osallistumiseen. Tärkeätä työtä tekevät myös seuran aktiiviset alaosastot pohjoisessa Suomessa. Jaamme edelleen opiskeluapurahoja ja avustuksia, joilla eri tavoin toimitaan karjalan kielen, kulttuurin, historian ja perinteen hyväksi. Vahvaa julkaisutoimintaa ja myös omaa tutkimustoimintaa jatkamme tulevinakin vuosina. Karjalan Heimo on inspiroiva ja tasokkaasti tehty lehti, jota lukevat niin seuran jäsenet kuin muut kiinnostuneet.
JATKOSSA PANOSTAMME vahvasti kyykkätoimintaan. Kyykkä yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä ja on syvästi karjalainen perinnepeli, joka symboloi ajassa elävää karjalaisuutta, aivan kuten kieli ja uusiutuvat perinteet.
Erityisesti nuoret ovat tervetulleita seuran yhteyteen, ja tuemme kaikin tavoin heidän ideoitaan ja aktiivisuuttaan. Haluamme kokeilla uusia tapoja ja kanavia toimia.
HALLINTO- JA TALOUSSÄÄNTÖ ON MYÖS PÄIVITETTY. Sääntö on sitova ohje yhdistyksessä ja sen piirissä toimiville henkilöille. Se luo pohjaa eettisesti korkeatasoiselle toiminnalle ja viestittää jäsenistölle yhdistyksen toimintaa ohjaavasta hallintotavasta. Hallinto- ja taloussäännössä kuvattu hallintotapa pohjautuu yhdistyksen sääntöihin, yhdistyslakiin sekä muuhun voimassa olevaan lainsäädäntöön sekä hyvän hallinnon käytäntöön.
Hallinto- ja taloussääntöön voi tutustua KSS:n verkkosivuilla.
Juttu uudesta strategiasta on julkaistu Karjalan Heimo -lehdessä 7–8/2023.