Uutiset

Heimotapaaminen maskien takana

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 20.10.2020

Koronavirus esti huhtikuulle suunnitellut Heimopäivät. Vuosittainen tapaaminen järjestettiin lauantaina 10.10. Helsingissä hotelli Arthurin Juhlasalissa, supistettuna.

Historia oli näkyvä osa Heimotapaamista. Seminaarissa On monta eri Karjalaa käsiteltiin Suomen ja Karjalan historiaa 1800-luvun lopulta tähän päivään saakka.

Historia kiinnostaa! Paikan päällä tilaisuuteen osallistui noin 50 henkeä ja kotona mukavasti sohvillaan lähes 100 kiinnostunutta suoratoistoa netissä seuraten. Joulukuun Karjalan Heimossa kerrotaan lisää esitelmien sisällöstä. Seminaarista on myös tallenne, joka julkaistaan lähiaikoina.

Olga Karlova seurasi seminaaria kotisohvalta Joensuussa. Näin hän tuumasi näkemästään heti seuraavana aamuna sosiaalisessa mediassa:

”Olen pyöritellyn seminuarissa piettyjä pakinoja piäššäni tänäki pyhänpäivän huomenekšena. Tämä aivoloissa tapahtuja mietintäliikeh on juštih še, mistä tahon kiittyä. Šeuralla on rehellistä tahtuo ta hyvyä väkie ruatua karjalaisen kulttuurin, rahvahan ta kielen hyväkši, šiitä passipot. Loittuota kaččojana ihmettelin huippuhyvyä yhtevyttä, šai olla mukana! Tivanalta ei himottan kačo ni lekahtua. Pakasijien šanomat oltih ylen tärkiet. Oikein hyvin mäni!”

Vuosikokous hyväksyi vuoden 2020 toimintasuunnitelman, jota hallitus on jo toimeenpannut, ottaen huomioon koronapandemian aiheuttamat muutokset.

Hallituksen kokoonpano muuttui hieman, kun erovuoroinen Pekka Pamilo halusi irtaantua vuosikausia jatkuneesta jäsenyydestä. Pekka jatkaa kuitenkin ainakin Kyykkä-seuran yhteyshenkilönä. Suuret kiitokset Pekalle panoksestaan seuran toiminnassa!

Eila Stepanova on aloittanut seuran toiminnanjohtajana. Hän ei näin ollen enää voi olla hallituksen jäsen, mutta toimii jatkossa edelleen hallituksen sihteerinä. Kiitokset Eilalle kuudesta vuodesta hallituksen jäsenenä!

Uudet jäsenet ovat Kari Homanen (toiminut aikaisemmin taloustoimikunnassa) ja Santeri Palviainen (sukututkimustoimikunnan puheenjohtaja). Puheenjohtajana jatkaa Eeva-Kaisa Linna. Tiedot hallituksen kokoonpanosta ja toimikuntien tämänhetkisistä jäsenyyksistä löytyvät seuran nettisivuilta www.karjalansivistysseura.fi/yhdistys/ hallitus-ja-työskentely/.

Tee- ja tarinaillassa esiteltiin seuran uusimmat julkaisut.

Sielunpaloa ja toimintaa. Karjalan Heimo 100 vuosikertaa on läpileikkaus Karjalan Heimo -lehdestä ja sen edeltäjistä joka vuosikymmeneltä: uutisia, politiikkaa, historiaa, taidetta ja muistitietoa – sekä mainoksia, ilmoituksia, kansia, pilakuvia ja muita paperille painettuja muuttuvien aikojen havainnollistajia.

Sandra Stepanovan Elämäni polku – Šombajärven kylän istorija šekä muisselmie miun elokšešta on läpileikkaus Karjalan historiasta yli sadan vuoden ajalta. Tämä historia on kerrottu tavallisten karjalaisten ihmisten näkökulmasta käsin. Teos on kirjoitettu vienankarjalaksi.

Vuokkiniemen aapini ”starinoiččou Vuokkiniemen kyläštä, šen istorijašta, perintehistä ta ihmisistä”. Tämä mainio kyläopas on Vuokkiniemellä toimineen opettaja Tatjana Tupinan kirjoittama teos 400-vuotisesta kylästä, muinaisesta historiasta tähän päivään. Teos on saatavissa vienankarjalaksi ja venäjäksi.

Venäjällä on juuri julkaistu ABC-opas karjalan kielen siirtämiseen lapsille. Oppaan on laatinut Natalja Antonova. Oppaan suomen- ja karjalankieliset versiot ovat työn alla.

Itä-Karjalan pakolaiset. Tie kotiin kertoo venäjäksi ja suomeksi yli 180 neuvosto-Venäjälle palanneen, armahduksen saaneen pakolaisen koskettavat tarinat. Teos on kuvitettu valokuvin, joita ei ole aikaisemmin julkaistu. Teos on juuri mennyt painoon Moskovassa. Pyrimme selvittämään miten saamme kirjoja niiden ilmestyttyä Suomeen.

Illanviettäjiä viihdytti karjalaisduo Loimolan Voima. Seuraavassa Karjalan Heimossa julkaistaan heidän tarinansa.

Lue nämäkin:

Nedälin 21 karjalankielizet uudizet Yle Areenassa

Nedälin 21 karjalankielizet uudizet Yle Areenassa

Nygöi viennouzendat ollah jo alevuttu da vienpindu ei ole enämbiä muga korgiel.Luonnonvarakeskus ennustau, gu syömizien hinnannouzendu alevuu vuvven lopul da syömizet huovistutah.Ven’alpäi mulloi muutettih Suomeh selgiehgi aijembua enäm.Suomes iellehgi tovendetah...

Kiestinkin šeuvun kertomušperinnehtä

Kiestinkin šeuvun kertomušperinnehtä

Karjalan tietokeškukšen tietomiehen ta folklorin tutkijan Marija Kundozerovan valmistama Kiestinkin šeuvun kertomušperinnehtä -kirja on painettu. Karjalan tašavallan Louhen piirin šekä Murmanskin alovehen Kantalahen piirin kertomušperinnehtä on esitetty uuvvešša...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.