Uutiset

Huomionosoituksia karjalan kielen vaalijoille

Kirjoittanut: Katri Kovasiipi
Julkaistu: 26.4.2023

Karjalan Sivistysseura jakoi vuosikokouksessaan lauantaina 22.4.2023 huomionosoituksina yhden kunniajäsenyyden, yhden Virtaranta-mitalin ja kahdeksan ansiomerkkiä.

Karjalan Sivistysseura haluaa tämänvuotisilla huomionosoituksillaan osoittaa arvostusta erityisesti henkilöille, jotka ovat tehneet ansiokasta ja pitkäjänteistä työtä karjalan kielen parissa sen kehittämiseksi, elvyttämiseksi ja juurruttamiseksi arkeen. Huomionosoituksen saajista kolme siirtää karjalan kieltä myös omille lapsilleen.

Kaikki tänä vuonna huomionosoituksen saaneet käyttävät tai pyrkivät mahdollisimman paljon käyttämään karjalan kieltä arjessaan toimien näin esimerkkinä ja innoittajina muille kielestä ja sen elvyttämisestä kiinnostuneille.

Huomionosoitukset perusteluineen:

Olga Gokkoeva kutsuttiin kunniajäseneksi

Seuran hallitus voi kutsua kunniajäseneksi seuran jäsenen tai myös ulkopuolisen henkilön, joka on erittäin ansiokkaalla tavalla edistänyt seuran tavoitteita.

Oululainen Olga Gokkoeva on Vieljärvellä toimivan, karjalankielistä kielipesätoimintaa järjestävän Karjalan Kielen Kodin äiti, talonrakentaja ja kielipesätoiminnan edelläkävijä. Viime kesänä kymmenen vuotta täyttänyt Karjalan Kielen Kodi on karjalan kielen puhujille turvallinen tila, ja siellä toimii aktiivinen kielipesä lapsille myös nykyään.

Olga Karlova, Virtaranta-mitali

Virtaranta-mitali myönnetään arvokkaasta työstä karjalaisen kulttuurin ja perinteen vaalimisessa sekä karjalan kielen ylläpitämisessä ja edistämisessä.

Vuokkiniemestä kotoisin oleva, joensuulainen Olga Karlova on opiskellut kieliä ja opettanut karjalaa sekä Petroskoin yliopistossa että lukuisilla kielikursseilla. Nykyisin hän opettaa ja kehittää vienankarjalaa Itä-Suomen yliopistossa. Karjalainen kulttuuri on merkittävästi esillä niin hänen kielenopetuksessaan, kirjoituksissaan kuin arjessaankin. Hän puhuu karjalaa myös omassa perheessään, karjala on hänen poikansa äidinkieli.

Ansiomerkit:

Seuran ansiomerkki voidaan myöntää hallituksen päätöksellä seuran tarkoitusperien edistämisessä ansioituneelle henkilölle. Vuosikokouksessa 2023 ansiomerkki myönnettiin seuraaville kahdeksalle karjalan kielen vaalijana ja edistäjänä ansioituneelle henkilölle (ohessa lyhyet perustelut):

Helvi Alaviitala, ansioistaan karjalan kielen aktiivisena käyttäjänä arjessa ja sosiaalisessa mediassa.

Ari Burtsoff, ansioistaan karjalan kielen aktiivisena käyttäjänä arjessa ja sosiaalisessa mediassa sekä ansioistaan karjalan kielen siirtäjänä omalle lapselleen.

Natalia Giloeva, ansioistaan karjalan kielen, erityisesti livvinkarjalan murteen elvyttäjänä Itä-Suomen yliopistossa.

Paavo Harakka, ansioistaan karjalan kielen käyttäjänä arjessa ja kirjoituksissa.

Maria Kuismin, ansioistaan karjalan kielen aktiivisena käyttäjänä arjessa ja sosiaalisessa mediassa sekä ansioistaan karjalan kielen siirtäjänä omalle lapselleen.

Katerina Paalamo, ansioistaan karjalan kielen, erityisesti eteläkarjalan murteen elvyttäjänä Itä-Suomen yliopistossa.

Helka Riionheimo, ansioistaan karjalan kielen elvytyshankkeen johtajana Itä-Suomen yliopistossa.

Aira Sumiloff, ansioistaan karjalan kielen aktiivisena käyttäjänä arjessa ja sosiaalisessa mediassa.

Vuosikokouksessa huomionosoituksia olivat henkilökohtaisesti vastaanottamassa Olga Gokkoeva, Olga Karlova ja Helvi Alaviitala.

Pääkuva: Helvi Alaviitala on karjalan kielen aktiivinen käyttäjä arjessa ja sosiaalisessa mediassa. Karjalan Sivistysseuran ansiomerkistä hän kiitti omalla haikumuotoisella karjalankielisellä kiitosrunollaan. Kuvaaja: Katri Kovasiipi

Lue nämäkin:

Nedälin 16 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 16 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Suomen halličus piäzi kehysriihes kolmen miljardan euron siästötavoitteheh. Läs puolet siästölöis kerävytäh leikkuandois da puolet veronnostandois. Suurin vuitti veronnostandois roih ylehizen arvonližäveron nostamizes 25,5 (kahtehkymmeneh viideh pilku viideh)...

Yle Uudizet karjalakse: Kalevan kižat pietäh Poris 2027

Yle Uudizet karjalakse: Kalevan kižat pietäh Poris 2027

Piäkuva: Iellizen kerran Kalevan kižat organizuittih Poris vuvvennu 2015. Arhiivukuva. Kuva: Tapio Pukkila / Yle Pori sai piettäväkse ylehissportan Kalevan kižat vuvvennu 2027. Neččih dieloh näh suovattan piätti Suomen Sportuliiton liittovaldivosto. Yle Uudizet...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.