Uutiset

Ilmari Homanen täytti 90 vuotta, paljon onnea!

Kirjoittanut: admin
Julkaistu: 15.10.2020
Asiasanat: uutiset

Karjalan Sivistysseuran pitkäaikainen aktiivi Ilmari Homanen on täyttänyt kunnioitettavat 90 vuotta. Ilmari syntyi Kuusamossa, minne Homaset olivat muuttaneet Vienan Karjalan kansannousun aikaan vuonna 1922.

Homasten kotipaikka oli Oulangan pitäjän Vartiolammen kylässä, minne suku oli saapunut 1700-luvulla. Vartiolampi sijaitsee Kuusamon kohdalla, Oulankajoen varressa noin 12 kilometriä Paanajärven itäpäästä itään.

Suvun alkuperäinen nimi oli Arhipov. Esi-isä Arhip lienee elänyt 1600-luvulla. Kaikki Suomeen muuttaneet veljekset muuttivat nimensä Homaseksi. Heitä olivat Risto, Jussi, Wallas ja Kalle, joista Ilmarin isä Risto oli vanhin ja syntynyt vuonna 1898. Kaksi sisarta jäi Vienaan.

Riston lisäksi Jussi asettui asumaan Kuusamoon. Risto toimi muun muassa laukkukauppiaana ennen kuin perusti kaupan Kuusamon Paanajärvelle. Hän meni naimisiin Pistojärven Hirvensalmessa syntyneen Anna Potapov/Salmenkorvan kanssa vuonna 1929. Seuraavana vuonna 15. lokakuuta syntyi Ilmari.

Talvisodan sytyttyä Homaset lähtivät evakkoon Pudasjärvelle, mistä palattiin Kuusamon Käylään kauppiaiksi. Vanhemmat kuolivat 1970-luvulla.

Ilmari opiskeli Helsingin kauppakorkeakoulussa ja teki työuran liike-elämän palveluksessa vuosina 1955–1985. Jo sota-aikana 1940-luvulla hän asui oppilaskoti Väinölässä Nurmijärvellä, missä hän kuului luokkansa parhaisiin oppilaisiin.

Ilmari on kertonut oppineensa paljon karjalaisuudesta työskenneltyään opiskeluaikoina Lasse Kuntijärven uutistoimistossa. Toki hän peri rakkauden Karjalaan myös kotoaan.

– Asiakkaissani oli monia karjalaisia, joiden suku oli Laatokan Karjalasta tai Itä-Karjalasta. Jossakin iltatilaisuudessa kerroin olevani vienalaista sukua. Silloin minua kutsuttiin oikeaksi karjalaiseksi, Ilmari kertoi Karjalan Heimon 80-vuotishaastattelussa.

Ilmari toimi peräti 28 vuoden ajan Karjalan Sivistysseuran hallituksessa, mistä 26 vuoden ajan rahastonhoitajana. Talvisin hänen harrastuksiinsa on kuulunut myös hiihto. Kaudessa on suksilla kertynyt helposti tuhat kilometriä ja enemmänkin.

Ilmarin Maija-vaimo (1930–2019) työskenteli nuorena kauppaoppilaitoksen opettajana Oulussa. Outi-tytär syntyi Hämeenlinnassa muuttomatkalla Oulusta Helsinkiin vuonna 1960. Lapsenlapsia on yhteensä neljä.

Teksti ja kuva: Aila-Liisa Laurila

Lue nämäkin:

Viikon 44 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 44 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Tietomurron uhreiksi joutuneet Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaat saavat maksutta käyttöönsä Asiakastiedon OmaLuottokielto-turvamerkinnän (OLK) ja Tietovahti-palvelun vuodeksi. Suomessa saattaa olla tuhansia ihmisiä, jotka ovat sairastuneet koronasta kuukausiksi....

Karjalan Kielen Kodi pyrgivyy valdivollizeh jen’guabuh

Karjalan Kielen Kodi pyrgivyy valdivollizeh jen’guabuh

Vuvvel 2013 oman ruavon alganuh Karjalan Kielen Kodi-yhtevys työndi mennyöl nedälil kirjazen Karjalan tazavallan virgumiehil. Karjalan kieldy akkiloiččii da kehittäi liitto kyzyy abuu tazavallan b’udžietaspäi. Kirjazen suajat ollah Karjalan piämies Artur Parfenčikov,...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.