Uutiset

Ilmari Homanen täytti 90 vuotta, paljon onnea!

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 15.10.2020
Asiasanat: uutiset

Karjalan Sivistysseuran pitkäaikainen aktiivi Ilmari Homanen on täyttänyt kunnioitettavat 90 vuotta. Ilmari syntyi Kuusamossa, minne Homaset olivat muuttaneet Vienan Karjalan kansannousun aikaan vuonna 1922.

Homasten kotipaikka oli Oulangan pitäjän Vartiolammen kylässä, minne suku oli saapunut 1700-luvulla. Vartiolampi sijaitsee Kuusamon kohdalla, Oulankajoen varressa noin 12 kilometriä Paanajärven itäpäästä itään.

Suvun alkuperäinen nimi oli Arhipov. Esi-isä Arhip lienee elänyt 1600-luvulla. Kaikki Suomeen muuttaneet veljekset muuttivat nimensä Homaseksi. Heitä olivat Risto, Jussi, Wallas ja Kalle, joista Ilmarin isä Risto oli vanhin ja syntynyt vuonna 1898. Kaksi sisarta jäi Vienaan.

Riston lisäksi Jussi asettui asumaan Kuusamoon. Risto toimi muun muassa laukkukauppiaana ennen kuin perusti kaupan Kuusamon Paanajärvelle. Hän meni naimisiin Pistojärven Hirvensalmessa syntyneen Anna Potapov/Salmenkorvan kanssa vuonna 1929. Seuraavana vuonna 15. lokakuuta syntyi Ilmari.

Talvisodan sytyttyä Homaset lähtivät evakkoon Pudasjärvelle, mistä palattiin Kuusamon Käylään kauppiaiksi. Vanhemmat kuolivat 1970-luvulla.

Ilmari opiskeli Helsingin kauppakorkeakoulussa ja teki työuran liike-elämän palveluksessa vuosina 1955–1985. Jo sota-aikana 1940-luvulla hän asui oppilaskoti Väinölässä Nurmijärvellä, missä hän kuului luokkansa parhaisiin oppilaisiin.

Ilmari on kertonut oppineensa paljon karjalaisuudesta työskenneltyään opiskeluaikoina Lasse Kuntijärven uutistoimistossa. Toki hän peri rakkauden Karjalaan myös kotoaan.

– Asiakkaissani oli monia karjalaisia, joiden suku oli Laatokan Karjalasta tai Itä-Karjalasta. Jossakin iltatilaisuudessa kerroin olevani vienalaista sukua. Silloin minua kutsuttiin oikeaksi karjalaiseksi, Ilmari kertoi Karjalan Heimon 80-vuotishaastattelussa.

Ilmari toimi peräti 28 vuoden ajan Karjalan Sivistysseuran hallituksessa, mistä 26 vuoden ajan rahastonhoitajana. Talvisin hänen harrastuksiinsa on kuulunut myös hiihto. Kaudessa on suksilla kertynyt helposti tuhat kilometriä ja enemmänkin.

Ilmarin Maija-vaimo (1930–2019) työskenteli nuorena kauppaoppilaitoksen opettajana Oulussa. Outi-tytär syntyi Hämeenlinnassa muuttomatkalla Oulusta Helsinkiin vuonna 1960. Lapsenlapsia on yhteensä neljä.

Teksti ja kuva: Aila-Liisa Laurila

Lue nämäkin:

Viikon 39 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 39 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut tällä viikolla poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa arvioidaan sika-influenssa-rokotteen ja narkolepsian syy-yhteyttä seitsemän sairastuneen osalta. Kuluttajien luottamus talouteen saavutti syyskuussa jälleen uuden pohjalukeman,...

Uusi Pieni suomi-karjala sanakirja vapaasti saatavilla

Uusi Pieni suomi-karjala sanakirja vapaasti saatavilla

Karjalan Sivistysseuran pääsivuilla on julkaistu Oppimateriaalit-osiossa uusi Pieni suomi-karjala sanakirja. Sanakirjan ovat laatineet Euroopan kielten päivän 26.9. innoittamana Olga Karlova, Katerina Paalamo ja Natalia Giloeva. Sanakirjassa karjalan eri murteet on...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.