Ivan Olenevin matkakertomuksessa palataan 1900-luvun alun Karjalaan

Julkaistu: 27.12.2019

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi alun perin venäläisen opettajan Ivan Olenevin Karjalan kuvauksen vuonna 1917. Tämä venäjänkielinen matkakertomus on nyt käännetty suomeksi Robert Kolomaisen toimesta osana julkaisusarjaa ”Karjala matkailijoiden ja tutkijoiden silmin”. Sen toteuttajia ovat Venäjän tiedeakatemian alaisen Karjalan tiedekeskuksen Kielen, kirjallisuuden ja historian instituutti sekä Karjalan Sivistysseura.Karjalan maa ja sen tulevaisuus Muurmannin radan rakentamisen yhteydessä on I. K. Inhan tunnetuilla valokuvilla sekä alkuperäisteoksen piirroksilla varustettu aikamatka Venäjän vallan alaiseen Suomeen ja Itä-Karjalaan. Kuten kirjan tekijät sanovat, ”[s]adan vuoden kuluttuakin teos säilyttää arvonsa, sillä sen kantava ajatus on, että jokainen etninen kulttuuri on arvokas ja että ’tavallinen ihminen’ kykenee rakentamaan siltoja eri kansojen ja toisistaan poikkeavien yksilöiden välille”.

Kirjan voi tilata Karjalan Sivistysseuran verkkokaupasta.

Päivännouzusuomelazien ruadomatkat ollah pitketty äijälgi kymmenes vuvves. Endisty enämbi kunnanruadajua ajau omal mašinal aijembua pitkembiä ruadomatkua. Suuri vuitti päivännouzupuolizen Suomen kanzanevustajis kannattau eričystalovusalovehen perustandua...