Karjalaisten sukujen tarinoita esitellään Karjalainen sukuni -webinaarisarjassa, jonka järjestävät yhteistyössä Karjalan Sivistysseura, Karjalan Liitto ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitto.
Webinaarit striimataan kerran kuukaudessa torstaisin kello 18 alkaen Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla. Jokaisen luennon tallenne on katsottavissa myös myöhemmin.
Karjalan väestön juuret – DNA-sukututkimus
Kesätauon jälkeen webinaarisarja jatkuu 9.9.2021 klo 18 alkaen Ahti Kurrin luennolla geneettisestä sukututkimuksesta. Hänen esitelmänsä otsikko on Mitä Karjala DNA -projektin tulokset kertovat luovutetun Karjalan väestön juurista.
DNA-testit kertovat henkilön esivanhemmista paljon kirkonkirjoja kauemmas. Ahti Kurri kertoo esityksessään, mihin geneettinen sukututkimus perustuu ja miten DNA-testin voi kuka tahansa käytännössä – kotoa käsin – tehdä. Testin tehneet voivat sitten liittyä ilmaiseen Karjala DNA -projektiin, jossa on tällä hetkellä 2 000 jäsentä. Projektin administraattori Ahti Kurri kertoo, miten karjalaisjuuriset jakautuvat maapallon isä- ja äitilinjoihin ja esimerkiksi kuinka paljon testin tehneitä on pitäjittäin. Se antaa yhden näkökulman pohtia, mistä väestö on alueelle tullut.
Syksyn sukutarinat
Toinen luento 14.10.2021 klo 18 alkaen koostuu kolmesta esitelmästä, jotka kaikki valottavat Pärssisten suvun moninaista tarinaa. Olavi Pärssisen (Pärssisen Sukuseuran puheenjohtaja) esitelmän otsikko on Pärssiset – Karjalaisen suvun 500 sodan ja rauhan vuotta. Luento käsittelee mm. miten Pekka Pekanpojasta tuli Pekka Pärssinen 1500-luvulla Muolaassa, suvun alkuvaiheita sotaisessa Karjalassa, elämää ja kuolemaa 1800-luvulla ja esimerkkien valossa sitä mihin suku on myöhemmin levittäytynyt. Kyösti Pärssinen (Pärssisen Sukuseuran varapuheenjohtaja) esitelmöi otsikolla Pärssiset – idän ja lännen välissä 1600-luvun Karjalassa. Vuokko Pärssinen-Tainion (Pärssisen Sukuseuran sihteeri) aiheena on Pärssisiä Venäjällä – Inkerin asuttajia, pietarinsuomalaisia ja punapakolaisia.
Marraskuussa 11.11.2021 klo 18 Tanja Lasaroff luennoi otsikolla Sukunimen jäljillä (suku Lasaroff/Lazarev Röhöstä). Luennoitsija tuo esityksessään esille ne sukututkimuksen aloittamisen haasteet, kun tiedossa on vain sukunimi ja tuntematon paikkakunta vieraassa maassa. Esityksen toinen näkökulma on pakolaisuus ja sen tuomat hankaluudet sekä pakolaiselle itselleen että tutkijoille ja jälkipolville, jotka haluavat asiasta tietää lisää.
Joulukuussa 9.12.2021 klo 18 Ted Leclaire luennoi otsikolla The Village of Ignoila – at the Crossroads of Two Nations. Englanninkielisen luennon aiheena on Raja-Karjalan ja Aunuksen rajalla sijaitsevan Ignoilan kylän historia sen perustamisesta lähtien. Kylän tarinaa ja kehityskulkua tarkastellaan sen perustajasukujen (Burtsoff, Kononoff, Murto, Löllö ja Pimenoff) vaiheiden kautta. Esitelmässä tulee esille Ignoilan merkitys strategisena rajakylänä rauhan ja sodan aikana.
Karjalaisten sukujen teema herätti laajaa kiinnostusta
Sukutarinat kiehtovat ja innostavat pohtimaan omia juuriaan sekä omia esivanhempiaan Karjalassa, niinpä Karjalan Sivistysseuran ja Karjalan Liiton yhteinen webinaarisarja on herättänyt laajaa kiinnostusta – kevään neljää luentoa on katsottu KSS:n YouTube-kanavalla jo yli 5 000 kertaa.
Ensimmäisen luennon piti 11.2.2021 Karjalan Sivistysseuran varapuheenjohtaja Pekka Vaara aiheenaan Mitä on Karjala? Luennon punaisena lankana oli ajatus monesta eri Karjalasta, muodostuuhan käsityksemme Karjalasta monesta eri tekijästä. Kieli, kulttuuri, uskonto, kaupankäynti sekä eri suunnista tullet valtiolliset ja poliittiset voimat ovat muovanneet Karjalaa eri aikoina. (luento alkaa 10 min kohdalla)
Toisen luennon piti 11.3.2021 Karjalan Sivistysseuran sukututkimustoimikunnan puheenjohtaja Santeri Palviainen aiheesta Karjalan asutus ja suvut. Esitys keskittyi Karjalan eri osien asutuksen kehitykseen ja sen merkitykseen sukujen historialle. Eri alueiden historialliset tapahtumat ovat väliin autioittaneet eri seutuja ja väliin levittäneet asutusta uusille alueille luoden suvuille uusia haaroja. Luento tarkasteli tapausesimerkkien kautta Karjalan eri osista kylien asutusta ja pyrkii luomaan synteesiä eri alueiden asutuksen taustasta historiallisen tiedon ja perimätiedon valossa.
Huhtikuussa 8.4.2021 Metsäpirtin Ahtiaisten sukuseuran puheenjohtaja Harri Laine kertoi Ahtiaisten suvusta otsikolla Lahjoitusmaatalonpojista itsenäisiksi talonpojiksi, kalastajiksi ja maailmalle – Metsäpirtin Ahtiaisten tarina. Esityksessä tarkastellaan Lauri Ahtiaisen jälkipolvien kautta Metsäpirttiä, sen asuttamista ja kehitystä 1700-luvun alusta 1900-luvun alkupuolelle. Esityksessä luodaan katsaus Laatokan kalastajiin, kalastukseen ja kalakauppaan.
Toukokuussa 6.5.2021 dosentti Pentti Paavolainen luennoi kivennapalaisesta kansanedustaja Erkki Paavolaisesta otsikolla Suku, luokkaretket ja politiikka. Lampuodin pojasta ministeriksi – tapaus Erkki Paavolainen (1890–1960). Pentti Paavolaisen tarkastelun kohteena oli yksi luokkaretken tehneistä suvun jäsenistä, maisteri, kouluneuvos Erkki Paavolainen (1890–1960), jolle se tapahtui opettajan, poliitikon ja lehtimiehen uran myötä. Hän tunsi kaikki ihmiset ja kantoi monta vastuuta hartioillaan, kirjoitti loputtomasti artikkeleita ja eduskuntakatsauksia sanomalehti Karjalaan. Hän oli rakentamassa Kannaksen roolia lyhyellä itsenäisyyden ajalla, oli Karjalan Liiton ensimmäinen toiminnanjohtaja. Vain 15 vuotta sotien jälkeen sydän kuitenkin uupui. Kirjoittamatta jääneiden muistelmien sijaan syntyi lapsuusajan kertomuksia vanhasta Kivennavasta ja Terijoesta.
Webinaarisarja on avoinna kaikille halukkaille
Webinaarisarjan luennot ovat katsottavissa Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla sekä suorassa lähetyksessä että myöhemmin tallenteina. Osallistujat ovat tervetulleita keskustelemaan YouTuben chatin kautta – omia kysymyksiään voi esittää luennon aikana ja sen jälkeen. Luennoitsija ja moderaattorit vastaavat luennon päätyttyä kysymyksiin.
Linkki KSS:n kanavalle: https://www.youtube.com/channel/UCq-GMy7uxYTJz2PijuEfsmA
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Tervetuloa karjalaisten sukujen kiinnostavaan maailmaan!