#karjalankielielay
#karjalankielennedäli
#karjalansivistysseura
#karjalankielenpäivä
#uef
Suomessa vietetään karjalan kielen päivää 27. marraskuuta. Sen kunniaksi Itä-Suomen yliopiston, Karjalan Sivistysseuran ja Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen väki sekä joukko Suomessa asuvia karjalaisia ja karjalan kielen aktivisteja ideoi karjalan kielen viikon Karjalan kieli eläy. Sitä vietetään 22.–28.11. karjalan kielestä iloiten.
Viikon aikana julkaistaan karjalaisten ja karjalankielisten kirjoituksia kielen ja sen merkityksen ympärillä Facebookissa, Twitterissä ja Karjalan Sivistysseuran Uutisčuppu – Uudisčuppu -ajankohtaiskanavalla.
Vuuvvenaikataika
Leena Arhippainen
Vuuvvenaika on aina uuvven aika,
konša luonto havaččeutuu ajan ta šiän mukah.
Uuvvenvuuvvenaika on kuin taika,
konsa uuši vuosi tulla tupšuttau ta vanha tuakše jiäpi.
Kuukauvet
Pakkais-, tuisku-, kevätkuu, siitä alkau vuosi uuš.
Šula-, oraš-, kešäkuu, meččä kuččuu, matkah tuu!
Heinä-, elo-, šyyškuu, kypšyy hillo, puola ta moni muu.
Šaje-, pimie-, talvikuu, kaunis on lumini kuušipuu.
Suvikarjalan opastuja kirjuttau vuuvenaijoista.
Vuuvenaijoista mie enämmällä kevättä suvaičen.
Sulakuu da oraskuu ollah vesselimmät kuut, konza mua da luonto havačutah da vihannutah, puuloih algau tulla lehti, enzimäzet kukkazet noussah muasta, da vuotamma keziä segö lämmindä siädä.
Keviällä on kebie astuo puistoloissa da meren rannoilla, segö kačella da kuvata vihandua luonduo da tulijoi muuttolinduloi.
Da sygyzy on hyvä, kun siidä suamma gribua, siendä da marjua, da mečässä on ylen čomat värit.
Päivännouzu-Suomen yliopiston livvinkarjalan opastujat ollah kirjutettu, mittumua piiruadu hyö maltetah pastua. Sygyzyl, konzu on äijy juablokkua, pädöy luadie juablokkupiiruadu!
Juablokkupiirai
Tarja Hätinen
Ainehet
2 1/2 dl nižujauhuo
1/2 čuajuluzikkua tahtahannostatusjauhuo
1/2 čuajuluzikkua soudua
1 čuajuluzikku vaniliinuzuaharii
1 1/2 dl zuaharii
2 dl hapainmaiduo
75 grammua voidu
1 jäiččy
Piäle
4–5 juablokkua
2 čuajuluzikkua zuaharii
1. Pezen juablokat ja pilkon net.
2. Sulatan razvat.
3. Sevoitan kuivat ainehet.
4. Ližiän jäičän, hapainmaiduo, razvat.
5. Sevoitan taiginan.
6. Kuan formah.
7. Ližiän juablokat da 2 čuajuluzikkua zuaharii piäle.
8. Pastan puoli čuassuu 200 gruadusis.
Päivännouzu-Suomen yliopiston livvinkarjalan opastujat ollah kirjutettu, kui hyö varustetah syömisty. Täs yksi kirjutus erähäh pastokseh näh:
Laškan pastajan pyöröit
Mari Hakkarainen
Karjalazet pastokset ollah ylen hyvät, ga ollah äijyruadozet luadie. Pyöröit voit ravieh azuo, käyttänet kartohkupudrojauhuo syväimekse. Pohjutaiginah tulou maiduo, nižujauhuo, kagruhiudalehtu, suolua da droždeidu. Taigin suau olla notkei . Luzikoiče nečidä vai pienih tukkuzih pastosbumuagal. Luaji kartohkupudro pakietan nevvon myöte ja ližiä pudruo taiginan piäle. Pasta pyöröidy kahtessuas viijeskymmenes gruadusis päčin keskučas. Voidele hiilavat pyöröit voisulal.
Šipainiekat brossusyväimenke
Ilkka Pirhonen
Tahtas
3 dl vetty
suolua
rugehes sieglottuu jauhuo
Syväin
4 dl brossusuurimua
2 litrua maiduo
2 jäiččiä
näppine suolua
Voidelemizeh maiduo da argivoidu
Luaji brossusyväin enne tahtastu, jo ehtäs. Kaksi litrua maiduo keitetäh da sih sevoitetah brossusuurimat. Keitetä sagenendassah, minuuttua 20. Huondeksel ližätäh kaksi jäiččiä da sevoitetah hyvin. Syväinpudro ei pie olla liijakse sagei eigo ni liijakse notkei. Roinnou pudro sagei, ližiä vähäine maiduo notkenendassah.
Kolmeh dezilitrah vetty pannah näppine suolua da ližätäh rugehistu jauhuo. Sevoitetah hyvin, ku suas ajella. Tahtahas luajitah vual’ušku, sit katkatah se palazikse da täpytetäh jauhoh. Kuoret ajellah da luajitah piduliččah. Net pannah toine toizen piäle. Konzu kai kuoret ollah jo ajeltu, voibi kuorile panna pudrosyväimet. Šipainiekkoi yhtistetäh kahten käin ezisormil, sit äski piirai rodieu näbei. Piiruat pannah 250 astehizeh päččih, pasta 15-20 minuuttua. Hiilavat piiruat pidäy hyvin voidua palavah maidoh sevoitetul sulatul voil. Voidu ei pie žiälöijä. Šipainiekan pohjua ei pie voijella, kuni kuori ei äijäl pehmenis. Syögiä hos vilun maijonke. Leiby-suolu syöjile!