Uutiset

Kaksi naista kukkien kanssa

Karjalan Sivistysseuralle uusi puheenjohtaja

Kirjoittanut: Katri Kovasiipi
Julkaistu: 25.4.2023

Karjalan Sivistysseuran vuosikokouksessa 22.4.2023 seuralle valittiin puheenjohtaja ja hallitus. Seuraa menestyksekkäästi 11 vuotta luotsannut Eeva-Kaisa Linna ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta.

– Olen ollut 11 kovin intensiivistä vuotta puheenjohtajana. Eiköhän se riitä. Seuran pitkäaikainen rahastonhoitaja Ilmari Homanen sanoi minulle aikoinaan, että 10 vuotta pitää vähintään olla. Lupasin, edellyttäen tietysti, että jäsenet niin halusivat, hän toteaa.

– Olen saanut tehdä hienoa työtä upeassa seurassa, isovanhempieni muistoa kunnioittaen. He olivat aikoinaan perustamassa Vienan Karjalaisten Liittoa. Työ on ollut uskomattoman antoisaa ja mielenkiintoista. Olen suuresti kiitollinen kaikille niille osaaville ihmisille, joiden kanssa olen saanut työskennellä. Näiden vuosien aikana olemme saaneet nähdä karjalaisuuden ja erityisesti karjalan kielen nousevan näkyvästi esiin. Sivistysseuralla on siinä tärkeä tehtävä osana karjalaisyhteisöä.

– Kannan surua itänaapurimme aggression aiheuttamasta tilanteesta ja ihmisten kokemasta tuskasta. Sivistysseurana olemme joutuneet luopumaan Venäjän Karjalan kanssa tekemästämme yhteistyöstä, toiminnan fokus on siirtynyt Suomeen. Täällä meillä riittää paljon tekemistä. Luotan täysin, että Seijan johdolla seura saa paljon aikaiseksi.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin historiantutkija, dosentti Seija Jalagin, jonka sukujuuret vievät Vienan Karjalaan Tunkualle. Seuran hallituksen jäsenenäkin kahdessa vaiheessa toiminut Seija työskentelee Oulun yliopistossa yliopistonlehtorina. Tutkimustyössään hän on erikoistunut pakolaisuuden, sen aiheuttamien ylisukupolvisten muistojen ja integraation historiaan.

– Tunnen Karjalan Sivistysseuran monin tavoin kulttuuriseksi kodikseni. Toiminnassa on mukana aikaansaavia ja iloisia ihmisiä, joiden kanssa onnistuu mikä vain, mitä haluamme yhdessä tehdä karjalaisuuden puolesta. Kaikki toiminta kielen, historian, perinteiden ja kulttuurin puolesta on työtä ihmisten hyväksi ja koko yhteiskunnan hyödyksi, uusi puheenjohtaja pohtii.

– Ryhdyn luottavaisena luotsaamaan seuraa, jossa arvostetaan yhteistyötä ja jossa kaikkien osaamiselle ja innostukselle on tilaa. Pitkän historiansa kuluessa Karjalan Sivistysseura on nähnyt monenlaisia poliittisia kriisejä ja selviää tästäkin, missä nyt Euroopassa olemme. Seura on karjalaisten asialla kaikenlaisista rajoista huolimatta.

Omasta sukuhistoriastaan Seija kertoo Kanerva Cederströmin dokumenttielokuvassa Sandarmohin suru (2021), jonka voi katsoa Yle Areenassa.

Seijaan voi ottaa yhteyttä sähköpostitse: Seija.Jalagin@oulu.fi tai puhelimitse: 040 778 9021

Muutoksia seuran hallituksessa

Karjalan Sivistysseuran hallitukseen valittiin uutena jäsenenä sukujuuriltaan vienankarjalainen korutaiteilija Reeta Suvanto. Hänet valittiin hallituksen puheenjohtajaksi valitun Seija Jalaginin paikalle, jonka hallituskautta oli jäljellä vuosi.

Erovuorossa olleet hallituksen jäsenet Kari Homanen ja Santeri Palviainen jatkavat hallituksen jäseninä. Vuodesta 2014 hallituksessa toiminut Kai Peksujeff ei asettunut enää käytettäväksi ja hänen tilalleen valittiin seuran rahastonhoitaja Markku Pottonen.

Muut hallituksen jäsenet ovat Jyrki Mäkelä, Mari Rajamaa, Outi Homanen, Senni Timonen ja Pekka Vaara.

Kuva: Eeva-Kaisa Linna (vas.) toimi Karjalan Sivistysseuran puheenjohtajana 11 vuotta. Tänä aikana seuran toiminta on kehittynyt voimakkaasti. Linna luovuttaa hyvillä mielin puheenjohtajuuden Seija Jalaginin käsiin.

Lue nämäkin:

Nedälin 7 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 7 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Suomes on pietty täl nedälil äijy zabastoukkua. Socialidemokruatat sanotah, gu hyö jätetäh välikyzymyksen valloillah olijan ruadomarkinoin haosan täh. VR:n loittoliikendehen junavuorolois kolmanpiän ajettih vaigu puolet. Pohjas-Suomes Kolarin kunnas rodih suuri...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.