Artikkelit

Karjalan tunnetuin keitto

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 18.11.2022
Asiasanat: ruoka

Kapakeitto on Karjalan tunnetuin keitto. Še on diettini, ka šamalla täyttävä ruoka. Karjalaini emäntä Anni opaštau šilma keittämäh kapakeittuo pienistä maimoista.


Kapakeiton piäkomponenttina on kapa – kuivattu kala. Karjalaiset kuivattih haukie, ahventa, kuhua, lahnua, kuorehta. Talvella kapa šäily vakoissa kiukualla. Kapakeittuo voipi keittyä kuin talvella, konša lihakeitto jo kylläššytti, niin ni kešällä, konša on äkie. Vet kapakeitto on makie kuumana ta vilunaki.

Kapakeittuo voit keittyä kuin talvella, niin ni kešällä. Kuva: Margarita Kemppainen

Ota

Kapakeittuo varoin šiula tarviččou kapua, potakkua ta luukkuo. Voit lisätä keittoh kakrahelpehie, još tahot, jotta še tulis šakiempi.

Valmistamini

Ennein keittämistä šuuri kapa katkua pieniksi kappalehiksi ta livota vilušša veješšä 8–10 tuntie. Miula on pienie maimoja, kumpasie ei ole pakko livottua.

Pane vesi kiehumah ta työnnä šiih livotetut kalat.

Kuorita potakat ta luukko, pilko ne kuutijoiksi ta lisyä kalakeittoh.

Anna kapakeiton kiehuo noin 15 minuuttie ta ota tulelta.

Kua makieta keittuo luotoih ta lisyä kermua.

Hyvyä ruokahaluo!

Teksti: Margarita Kemppainen, Oma Mua 9.11.2022

Lue nämäkin:

Meijän šuvun naiset

Meijän šuvun naiset

Tämä on jatko-oša. Alku on täššä. Uušien perehien šynty Majuri Salomon Enbergin johtamien ruoččilaisien hyökkäykšen aikana Grigorilla oli 19 vuotta, a hänen tulija Okahvie-naini oli kuušivuotini. On kuvittelomatointa, min ihmehen anšijošta heijän vanhempien onnistu...

Meijän šuvun naiset

Meijän šuvun naiset

Haluon omistua kerrontani meijän “vašemella olkapiällä” ta šen eryähillä nykysillä jatkajilla. Muutoma vuosi takaperin mie luvin Narine Abgar’anin kirjuttaman kirjan “Ihmiset, kumpaset ollah aina miun kera”. Milma šyväšti liikutettih šemmoset šanat: “…Šie olet...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.