Artikkelit

Kielenkäyttö on aina yhteiskunnallista

Julkaistu: 2.12.2020

Jokainen kielenkäyttötilanne – oli se uutinen mediassa tai jonkun ihmisen julkinen esiintyminen, puolijulkinen postaus somessa tai yksityinen keskustelu tai viesti – on lukemattomien kielenkäyttöä koskevien valintojen näyttämö.” [–] ”Sillä, mitä jostakin kielivähemmistöstä valtamedioissa kerrotaan ja miten kieltä käytetään uutisoinnissa, on ratkaiseva merkitys sen kannalta, millaisena muut mutta myös itse yhteisöön identifioituvat tuon ryhmän näkevät ja ymmärtävät

Karjalan kielen viikon tiimoilta Karjala kieli eläy -sivustolla julkaistuilla kirjoituksilla on tärkeä yhteiskunnallinenkin rooli. Kirjoittajien teksteillään ja niihin liittyvillä kuvillaan karjalaisuudelle antamat kasvot ovat äärimmäisen sympaattiset. Yhteisön monimurteisuus ja moniäänisyys ovat ensimmäisen kerran ikinä olleet näin näkyvästi esillä paitsi somessa myös Suomen valtamedioissa.

Karjalan kielen asiantuntija Anneli Sarhimaa kirjoittaa ”Minun Karjalani” -blogissaan ajatuksistaan karjalan kielen viikon päätyttyä.

Karjalan kieli eläy -viikolla julkaistiin tempauksen sivuilla Facebookissa ja Uutisčupussa kaikkiaan lähes 50 karjalankielistä kirjoitusta, jotka keräsivät yli 33 000 lukukertaa.

Tässä linkki Anneli Sarhimaan blogikirjoitukseen: https://karjalanruusu.com/2020/11/29/kielesta-puhuminen-rakentaa-kuvaa-seka-kielesta-etta-sen-puhujista/

Kuvakaappaus: Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen Facebook-sivuilta

Karjalan tärgevin simvolu

Piäkuva: Vuvvennu 2015 ilmoih piässyön vienanakarjalazen Kalevalan on kiändänyh Raisa Petrovna Remšujeva, kuvat sih niškoi luadi taidoilii Vitalii Dobrinin. Jälgivuozien aigua meil Karjalas ruvettih enämbän pagizemah eeppillizes poeemas Kalevalas. Enimytten...