Uutiset

Mustavalkoinen kuva nuorista miehistä, joista kolme on polvellaan pidellen kivääriä ja kolme seisoo. Miesten yllä on teksti Pekka Vaara ja alla on teksti Nivalan pojat heimosodissa 1918-1922

Nuorten poikien sotaista seikkailunhalua – Pekka Vaaran uusi kirja keskittyy Nivalan heimosotureihin

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 4.8.2022
Asiasanat: kirjat

Historioitsija, tietokirjailija ja Karjala-asiantuntija Pekka Vaaralta on julkaistu uusi kirja, ”Nivalan pojat heimosodissa 1918–1922”. Teos jatkaa samaa tematiikkaa Vaaran aiempien Vienan Karjalan sotahistoriaa koskevien kirjojen kanssa. Uuden kirjan keskiössä ovat pohjoispohjanmaalaiset Nivalan pojat, jotka lähtivät seikkailunhaluisesti vapauttamaan heimokansoja niin Karjalassa kuin Virossa I maailmansodan jälkimainingeissa.

Pekka Vaara esittelee kirjassaan sekä heimosotiin johtaneita syitä että tarkemmin heimosotaretkiä. Esimerkiksi ”Karelianismin, nationalismin ja pietismin hengessä” -luku käsittelee aikansa merkittäviä aatteita ja niiden seurauksena syntynyttä heimoliikettä, jonka pyrkimyksenä oli vapauttaa venäläisten sorron alla elävät sukulaiskansat. Suomen sisällissota oli edelleen käynnissä keväällä 1918, kun ensimmäiset heimosoturit lähtivät vapautusmatkalle Vienaan – myös Nivalan poikia oli mukana. Tarkoituksena oli vapauttaa karjalaiset Venäjän vallasta ja liittää itäisiä heimomaita suureen Suomeen. Karjalan liittämistä yritettiin noina vuosina usean heimosotureiksi kutsutun vapaajoukon voimin Vienassa ja Aunuksessa. Karjalan heimosotaretkien lisäksi teoksessa esitellään myös heimosoturien osuutta Viron sisällissotaan.

Tapahtumien ohella kirjan keskiössä ovat tietysti itse heimosoturit, joita oli Nivalasta kaikkiaan 38 nuorta miestä ja poikaa. Kaksi vapaaehtoista soturia jäi Vienan korpiin, ja heidän muistonsa elää vapaussodan muistomerkissä Nivalan sankarihaudoilla. Teoksessa kerrataan Vienan Kiimasjärvellä keväällä 1922 surmatun Antti Marjoniemen surullinen tarina, mutta Vaara esittelee myös vähemmän tunnetun Vienan Kemissä keväällä 1918 kaatuneen Jaakko Junttilan kohtalon. Kirjan lopussa käsitellään vielä heimosotien jälkeisiä vaiheita, kuten Antti Marjoniemen kuolemasta syytetyn Toivo Antikaisen oikeudenkäyntiä vuonna 1934. Henkilötarinoiden avulla Vaara pyrkii selventämään heimosoturien motiiveja siitä, miksi he lähtivät sotaretkille mukaan. Yleisesti lähtijöitä innoittivat heimoaate, bolsevismin vastustaminen, isänmaallisuus ja Suur-Suomen luominen. Monet nuoret miehet lähtivät mukaan myös puhtaasti seikkailunhalusta.

Pekka Vaaran uusi kirja on myynnissä KSS:n verkkokaupassa.

Lue nämäkin:

Kysely karjalaisista nimistä ja nimenvaihdoista

Kysely karjalaisista nimistä ja nimenvaihdoista

Suomen kielen maisteriopiskelija Suvi-Anna Salminen tekee suomen kielen pro gradu -tutkielmaansa varten kyselyä karjalaisten nimien ja nimenvaihdosten merkityksestä sekä mielikuvista, joita karjalaisiin ja suomalaisiin nimiin liitetään. Vastaathan kyselyyn – linkin...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.