Uutiset

Sandra Stepanovna Stepanova 90 vuotta

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 30.8.2020
Asiasanat: tutkimus, uutiset

Karjalan Sivistysseura onnittelee suuresti kunnioittamaansa karjalaista kansanperinteen tutkijaa Aleksandra ”Sandra” Stepanovna Stepanovaa hänen täyttäessään 90 vuotta sunnuntaina 30.8.2020

Sandra Stepanova on syntynyt vuonna 1930 Vienan Karjalassa Sompajärven kylässä, joka sittemmin on hävinnyt. Hän on tunnettu kansanperinteen ja itkuvirsien tutkija, joka on tehnyt elämäntyönsä Venäjän Akatemian Karjalan tiedekeskuksessa Petroskoissa.

Lukuisat perinteenkeruumatkat ovat vieneet Sandran eri puolille Karjalaa. Hän on tutkinut karjalaisia itkuvirsiä ja satuja, vienalaisia joikuja ja aunukselaista eeppistä runoutta, erityisalanaan jo lähes hävinneet karjalaiset itkuvirret, joiden tallentajana ja tutkijana hän on myös tehnyt yhteistyötä suomalaisten tutkijoiden kanssa.

Vuonna 1980 Sandra Stepanova väitteli Moskovan Maailman kirjallisuuden instituutissa filologian lisensiaatiksi tutkimuksellaan karjalaisten itkuvirsien piilonimitysten funktioista. Väitöskirja julkaistiin nimellä Karjalaisten itkuvirsien metaforamaailma (1985).

Sandra on jatkanut tutkimustyötään jäätyään eläkkeelle 77-vuotiaana. Viimeisin tutkimuskohde on ollut Sompajärven kylän historia ja omat sukujuuret. Vuonna 2017 ilmestyi tutkimuksiin perustuva venäjänkielinen historiikki, jonka Sandra on sittemmin kääntänyt vienankarjalaksi ja täydentänyt sitä huomattavasti.

Karjalan Sivistysseura julkaisee heimotapahtumassa 10.10. Sandra Stepanovan kirjan ”Elämäni polku. Šombajärven kylän istorija šekä muisselmie miun elokšešta ”. Julkaisu on paitsi sisällöltään myös kielellisesti kiinnostava. Käyttämästään kielestä Sandra toteaa näin: ”Kirjuttuaššani olen yrittän käyttyä juuri Šombajärven pakinatapua, šillä oli ominaista šoinnullisien konšonanttijen – Bb, Zz, Dd, Gg – käyttämini, šamoin kuin miän perukan toisissa kylissä Kurešša, Puanajärvellä. Še tulou hyvin ilmi liitteheššä esitetyissä perinnehnäyttehissä.”

”Harva ihminen on ensi tapaamisella tehnyt minuun niin suurta vaikutusta kuin Sandra Stepanova tavatessamme Periodika-kustantamon käytävillä vuonna 2013.” Eeva-Kaisa Linna, KSS, puheenjohtaja

Oma Mua julkaisi pitkän artikkelin Sandra Stepanovan elämästä 26.8.2020. Tässä linkki siihen.

Lue nämäkin:

Nedälin 22 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 22 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

EU-valličuksien ennepäi-iänestys algavui kolmanpiän. Sit päiväs algajen iänestiä edukyndeh voit kui kodimuas, mugai ulgomual. Varzinaine valličuspäivy on tuliel nedälil 9. (yheksäs) kezäkuudu. Syömizet ruvetah huovistumah tänä vuon, nenga arvivoiččou...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.