Menneet tapahtumat

Stalinin vainojen muistitietokeruu 27.1.-31.5.2020

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 12.2.2020
Asiasanat: historia, tutkimus

Stalinin vainoissa kuoli tai katosi arvioiden mukaan 8 000–25 000 kansanvihollisena pidettyä suomalaista. Lukumäärä on samaa luokkaa kuin sisällissodan punaisten uhrien tai talvisodassa kaatuneiden määrä. Suomessa vainojen uhreja on tutkittu ja heistä kirjoitettu suhteellisen vähän.

Tallentamatta ovat kertomukset ja muistitieto siitä, miten Stalinin vainoissa kuolleita tai kadonneita on suvuissa muisteltu ja miten heidän vaiheitaan on vuosikymmenten kuluessa yritetty selvittää. Vainojen uhreihin kuului mm. Suomesta tai Pohjois-Amerikasta Neuvostoliittoon muuttaneita kommunisteja, sisällissodasta paenneita punaisia sekä Neuvostoliiton alueella asuneita vähemmistöjä kuten inkerinsuomalaisia.

SKS on käynnistänyt muistitiedon keruun. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Keruun tuloksista tiedotetaan syksyllä 2020. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja. Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Jos sinulla on hallussasi kertomukseen liittyvää alkuperäisaineistoa, kuten kirjeitä, ja haluat luovuttaa ne SKS:n arkistoon, ilmoita siitä ottamalla yhteyttä arkisto@finlit.fi.

https://www.finlit.fi/fi/arkisto/vastaa-keruisiin/stalinin-vainojen-muistot?fbclid=IwAR2O47PDSpQaDGRWkaojWOQWeuF6PoCvMw2bxprk6VENwD1Vxf7yzCj0v1I#.Xj6i6TEzYuV

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.