Menneet tapahtumat

Neljä venettä rannalla

Sukukansapäivä tanssii ja soi Oodissa lauantaina 22.10 klo 13-19

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 18.10.2022
Asiasanat: tapahtumat

Sukukansapäivä on suomalais-ugrilaisille kansoille ja kielille omistettu juhlapäivä, jota nykyisin vietetään koko lokakuu ja kautta maan.

Lauantaina 22.10. vietetään Helsingissä Oodi-kirjaston Maijansalissa (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki) suomalais-ugrilaisen tanssin ja laulun päivää. Ohjelmassa on karjalaista, virolaista ja unkarilaista kansanmusiikkia ja kansantanssia niin lapsille kuin vähän varttuneimmille sekä 50-vuotisjuhlavuottaan viettävää unkarilaista tanssitupaliikettä esittelevä dokumenttielokuva.

 

Ohjelma

 

13:00 Arto Rinne (lauluja Karjalasta)

Arto Rinne on folkmuusikko, Karjalan rockin ja folkin tekijä, joka on soittanut ja laulanut Santtu Karhu & Talvisovat, Myllärit ja Sattuma-yhtyeissä.

13:45 Fly, Bird, Fly. The Hungarian Dance House Story. Dokumenttielokuva Unkarin tanssitupaliikkeestä (’58)

Kansantanssin uudistamiseen pyrkivä tanssitupa- eli táncház-liike sai alkunsa 1970-luvulla kiinnostuksesta aitoihin juuriin, vastareaktiona näyttävälle valtiolliselle edustuskansanmusiikille. Elokuva kertoo vauhdikkaalla tavalla tanssituvan historian.

Iso ryhmä ihmisiä piiritanssissa

Kuva: Zsolt Majnik

14:45 Minna Karttunen laulattaa ja tanssittaa lapsia karjalaksi

Lasten kanssa yhdessä opetellaan tuttuja lastenlaululeikkejä karjalan kielellä, liitetään siihen liikettä ja iloitaan yhdessä yhteisestä tanssista Tanssitaan yhdessä karjalainen tanssi ja voidaanpa vaikka muodostaa Kruuga – karjalainen ketjutanssi.

Piirroshahmojen joukko kävelee käsi kädessä

(c)Ilya Padchin

15:25 lyhyt tauko

15:30 Eva & Robbie (virolaista kansanmusiikkia)

Eva ja Robbie kirjoittavat ja esittävät musiikkia, jonka juuret ovat virolaisessa kansanperinteessä. Heidän musiikkinsa yhdistää kanteleen, viulun ja laulun värikkäällä, rikkaalla ja lumoavalla tavalla.

16:30 Arto Rinne (lauluja Karjalasta)

17:00 lyhyt tauko

17:15 Unkarilainen tanssitupa elävällä musiikilla + Gyimesi (Transilvania) ja moldovalais-unkarilaisia pari- ja piiritansseja. Yleisöä tanssittavat Transilvanian Marosvásárhelyista (rom. Târgu Mureș) peräisin olevat muusikot ja kansantanssijat. Yhtyettä johtavat Zoltán Veres ja István Orendi, joiden ansiosta kuullaan perinteisiä unkarilaisia soittimia, kuten koboz, gardon sekä erilaisia puhaltimia.

Kutsumme kaikki mukaan katsomaan, kuuntelemaan ja tanssimaan.

Tilaisuuden järjestävät Karjalan Sivistysseura, Karjalan Liitto, Suomi-Venäjä-seura, Suomalaisuuden Liitto, Suomen unkarilaisten yhdistys, Liszt-instituutti – Unkarin kulttuurikeskus.

Koko maan sukukansapäivien ohjelmat lokakuulta on koottu yhteiseen ohjelmaesitteeseen paikkakunnittain. Esite löytyy tämän linkin takaa: https://www.karjalansivistysseura.fi/wp-content/uploads/2022/09/Sukukansapaivat_2022_ohjelma.pdf

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.