Menneet tapahtumat

Neljä venettä rannalla

Sukukansapäivää vietetään koko lokakuu

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 4.10.2022
Asiasanat: tapahtumat

Sukukansapäivä on suomalais-ugrilaisille kansoille ja kielille omistettu juhlapäivä.

Vuonna 2022 varsinainen sukukansapäivä on lauantai 15.10., mutta päivään liittyviä tapahtumia on tarjolla koko lokakuun ajan ja eri puolilla Suomea.

Lauantaina 22.10. vietetään Helsingissä Oodi-kirjaston Maijansalissa tanssin ja laulun päivää. Silloin on tarjolla ohjelmaa klo 14 lähtien. Ohjelmassa on mm.

  • Dokumenttielokuva Fly, Bird, Fly. The Hungarian Dance House Story.
  • Lauluja Karjalasta, muusikko Arto Rinne
  • Transilvanialaisunkarilainen tanssitupa muusikkoina Zoltán Veres, István Orendi ja ystävät.

Kutsumme kaikki mukaan katsomaan, kuuntelemaan ja tanssimaan.

Helsingin keskustakirjasto Oodi, Maijansali, Töölönlahdenkatu 4. Tähän tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 21.10. klo 12.00 osoitteeseen: forms.office. com/r/HqgZbmNRHr

Tilaisuuden järjestävät Karjalan Sivistysseura, Suomalaisuuden Liitto, Sukukansojen ystävät, Suomen Unkarilaisten Yhdistys, Suomi–Venäjä-seura ja Unkarin kulttuurikeskus

Päivien ohjelmat on koottu yhteiseen ohjelmaesitteeseen paikkakunnittain. Esite löytyy tämän linkin takaa: https://www.karjalansivistysseura.fi/wp-content/uploads/2022/09/Sukukansapaivat_2022_ohjelma.pdf

Piirroshahmojen joukko kävelee käsi kädessä

(c)Ilya Padchin

Sukukansapäivien historiaa

Sukukansapäivien vieton katsotaan saaneen alkunsa 1920-1930-luvuilla vuorotellen Suomessa, Virossa ja Unkarissa pidetyistä ns. suomalais-ugrilaisista kulttuurikokouksista sekä aina lokakuun kolmantena lauantaina vietettävistä heimopäivistä. Perinne katkesi 1940-luvulle tultaessa.

Kulttuurikokousten ja heimopäivien perinteitä ryhdyttiin elvyttämään Virossa, Unkarissa ja Suomessa 1990-luvulla. Heimopäivien sijaan Suomessa päädyttiin käyttämään nimitystä sukukansapäivä. Vuodesta 1993 tapahtumista vastaavan toimikunnan koollekutsujaksi Suomessa tuli M. A. Castrénin seura.

Sukukansapäivän tapahtumia järjestetään nykyään eri puolilla Suomea pitkin lokakuuta varsinaisen sukukansapäivän ollessa edelleen lokakuun kolmas lauantai. Järjestäjätahoja on runsaasti kattaen suuren osan suomalais-ugrilaisiin kansoihin keskittyvistä kansalais-järjestöistä, ystävyysseuroista, instituuteista, keskuksista ja monista muista yhteistyökumppaneista.

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.