Karjalan Liiton ja Karjalan Sivistysseuran ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton suuren suosion saanut webinaarisarja Karjalainen sukuni jatkuu jälleen syksyllä 2022. Tulevat neljä webinaaria striimataan syyskuusta joulukuuhun torstaisin kerran kuukaudessa kello 18 alkaen Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla. Jokaisen luennon tallenne on katsottavissa myös myöhemmin Karjalan Sivistysseuran nettisivuilla Tallenteet-osiossa: https://www.karjalansivistysseura.fi/tarinat/tallenteet/
Tammikuussa 2021 käynnistynyt webinaarisarja herätti valtavaa kiinnostusta – aiempia luentoja on katsottu Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla jo noin 15 000 kertaa.
Kyykkä ja sen kehitys
Syyskauden ensimmäinen esitys keskittyy karjalaisten kansallispeliin kyykkään. 8.9. Pekka Pamilo luo kokoavan katsauksen kyykkään ja sen kehitykseen nykymuotoonsa. Esityksessä piirtyy kehityskulku kyykän perinteisistä pelitavoista nykyiseksi kilpaurheiluksi. Karjalan Sivistysseuran toimijat Boris Karppela ja Kosti Pamilo olivat keskeisessä roolissa pelin suosiota kasvatettaessa ja sääntöjä luotaessa. Karjalan Liitto tuli mukaan 1960-luvulla, ja näiden kahden liiton yhdessä muodostamasta Karjalaisesta kyykkävaltuuskunnasta muotoutui Karjalaisen kyykkäliiton kautta nykyinen Suomen Kyykkäliitto.
Lallukat ja Merot Kannakselta
Lokakuun 6. päivä vuorossa on Lallukan suku, jossa on neljä haaraa: Räisälän Tiurin Aholan, Tiurin Hovimäen ja Räisälän Humalaisen sekä Raudun sukuhaarat. Martti Similän esityksen keskiössä ovat Lallukoiden eri sukuhaarat sekä sukuun liittyvät rakennukset, liikkeet, tilat ja paikat. Keskeisinä kysymyksinä esityksessä ovat, mistä Lallukat ovat kotoisin? Mitä Räisälän Tiuri, Humalainen sekä Rautu merkitsevät suvulle? Suvusta vanhin merkintä asiakirjoissa on vuodelta 1683.
Kirsi Monosen esitys 3.11. keskittyy muolaalaiseen Meron sukuun, jonka vaiheita Muolaassa on voitu seurata 1500-luvulta alkaen. Varhaisin esi-isä Tuomas Mero on merkitty maakirjaan vuodelta 1543. Merot asettuivat Kuusaan alueelle. Merot olivat talonpoikia, joiden asema on vuosisatojen kuluessa vaihdellut itsenäisistä tilallisista lahjoitusmaakauden lampuoteihin ja edelleen perintötilojen isänniksi. Suvun tarinassa korostuu, kuinka jokainen sukupolvi on kokenut rajaseudun rauhattomuuden ja epävakaat olot. Meron suvun tarinassa korostuu myös yhteisten asioiden hoito, esimerkiksi kun helmikuun manifestiä vastustavan adressin allekirjoitti Muolaassa 18 Mero-nimistä maatilan isäntää ja emäntää. Suvun jäsenistä on noussut kaksi maalaisliiton kansanedustajaa: Aleksanteri Mero itsenäisen Suomen ensimmäiseen eduskuntaan ja vuoden 1922 vaaleissa häntä seurasi hänen serkkunsa Jooseppi Kauranen.
Pistojärven kylän asukkaat Vienan Karjalassa
Joulukuussa 1.12. Samppa Rohkimaisen esityksessä Vasselein laulut keskitytään Vienan Karjalassa sijaitsevaan Pistojärven Suvannon kylän ympäristöön ja sen asukkaiden tarinoihin. Tarinat ovat peräisin esiintyjän isältä Ville Rohkimaiselta, jolta on kerätty mittava määrä kansanperinnettä, kylän asukkaiden elämänkohtaloita sekä sota- ja evakkoajan kokemuksia.
Karjalainen sukuni -webinaarisarja syksyllä 2022
8.9.2022 Katsaus kyykkään ja sen kehitykseen, Pekka Pamilo
6.10.2022 Lallukan suvun tarina, Martti Similä
3.11.2022 Meron suvun vaiheita, Kirsi Mononen
1.12.2022 Vasselein laulut – Pistojärven Suvannon kylän asukkaat, Samppa Rohkimainen
Kaikki webinaarit alkavat kello 18.
Webinaarisarja on avoinna kaikille halukkaille
Webinaarisarjan luennot ovat katsottavissa Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla sekä suorassa lähetyksessä että myöhemmin tallenteina. Osallistujat ovat tervetulleita keskustelemaan YouTuben chatin kautta – omia kysymyksiään voi esittää luennon aikana ja sen jälkeen järjestettävässä keskustelussa. Luennoitsija ja moderaattorit vastaavat luennon päätyttyä kysymyksiin.
Linkki KSS:n YouTube-kanavalle: https://www.youtube.com/channel/UCq-GMy7uxYTJz2PijuEfsmA
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Tervetuloa karjalaisten sukujen kiehtovaan maailmaan!