Teema on valitettavan ajankohtainen, samankaltainen kohtalo koskettaa tälläkin hetkellä laajoja kansanjoukkoja, lähellä meitä. Miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa paetessaan järjetöntä sotaa kotimaassaan.
Timoi Munnen kirjoittamassa ja esittämässä tarinassa pieni poika jää äitinsä kanssa sodan jalkoihin ja joutuu jättämään kotiseutunsa lopullisesti. Unis da mierol (Unissa ja vierailla mailla) on tähän teemaan keskittyvä ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen teatterimonologi.
Monologi perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Vuonna 1939 talvisodan alkaessa Suojärven Hyrsylänmutkan asukkaat jäivät Neuvostoliiton hyökkäyksen myötä puna-armeijan miehittämiksi. Talvella heidät siirrettiin Petroskoin lähelle Interposolkan leirille siviilisotavangeiksi. Rauhan tultua he joutuivat odottamaan vielä toukokuun lopulle ennen kuin heidät palautettiin Suomeen.
Vuoden 1944 jälkeen Hyrsylään ei enää ollut asiaa. Karjalaisten oli aloitettava uusi elämä, uusilla elinpaikoilla, uusissa olosuhteissa. Oma kieli, usko, elämäntapa ja identiteetti joutuivat koetukselle.
Syksyllä 2021 ensi-iltansa saanut monologi on vahva ja puhutteleva esitys suuren menetyksen kokeneesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä, joka kuljettaa läpi vastoinkäymisten.
Jo lähes 30 kertaa esitetty Unis da mierol on saanut loistavan vastaanoton. Se on herättänyt vahvaa vastakaikua erityisesti evakkouden kokeneissa yhteisöissä. Katsojat ovat olleet positiivisella tavalla voimakkaasti liikuttuneita. Esitys on huomioitu muutenkin. Se oli sanomalehti Karjalaisen vuoden 2021 kulttuuriteko-ehdokkaana. Esitys on valittu Oulun valtakunnalliseen monologikilpailuun.
Unis da mierol sisältää voimakkaita tunteita, joten sitä ei suositella alle 12-vuotiaille.
Esityksen kesto on 50 min. Karjalan kielestä huolimatta esitys on myös suomenkielisille täysin ymmärrettävissä.
Monologi esitetään sunnuntaina 15.5. klo 14 Helsingissä Karjalatalon yläsalissa, osoitteessa Käpylänkuja 1.
Lisätietoa esityksestä antaa Timoi Munne, puh. 0400 952 924.
Esitys on Karjalan Sivistysseuran tukemaa toimintaa.
“Mimbä pyörä pyörähtääbi sen käköni kukahtaabi”: Runolaulaja Shemeikat Karjalainen sukuni -webinaarisarjassa
Mistä Shemeikat lauloivat? Millaisia tarinoita liittyy suvulle tärkeään runoon Miihkalin pedravirteen? Miten perinne voi jatkua tänä päivänä ja tulevaisuudessa? Torstaina 6.4. kello 18 alkavassa Karjalainen sukuni -webinaarisarjan esityksessä Shemeikan sukuseuran...