Uutiset

Punaisella pohjalla valokuva vanhasta, helmikuvioin koristellusta, oranssinpunaisesta vienalaisen naisen päähineestä, sorokasta. Päähineen alla on vaaleita silkkihuiveja siististi viikattuina. Kuvan yläpuolella teksti: "Armahimmat varšišomaset - vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita".

Upean Armahimmat varšišomaset -kirjan toinen painos on ilmestynyt

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 25.3.2024

Pääkuva: Osa Armahimmat varšišomaset -kirjan kannesta. Kuva: Maija Vaara

Maija Vaaran toimittaman Armahimmat varšišomaset – Vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita -teoksen toinen painos (KSS 2024) on ilmestynyt.

Vuonna 2021 ilmestynyt ensimmäinen painos myytiin nopeasti loppuun, ja kirjan jatkuvaan kysyntään on nyt vastattu uusintapainoksella.
– Tämä kirja oli klassikko jo syntyessään, iloitsee Karjalan Sivistysseuran toiminnanjohtaja Eila Stepanova.

Kirja kertoo Vienan Karjalan naisten kansanpuvuista, niiden valmistuksesta ja merkityksestä. 1900-luvun alkupuolelle saakka Vienan Karjalassa naisilla oli käytössä melko yhtenäinen ja silti yksityiskohdiltaan vaihteleva kansanpuku. Pukuun kuului pitkä paita eli rätsinä, olkainhame eli kosto ja vyö tai esiliina. Päähineenä käytettiin naisen iästä ja siviilisäädystä riippuen otsipaikkaa, sorokkaa tai säpsää. Myös huivit olivat oleellinen osa pukeutumista.

Kirjan toimittaja Maija Vaara on käsityöammattilainen, ja kirjassa esitetäänkin tarkkojen ja laadukkaiden havainnekuvien avulla vaatekappaleiden rakennetta, saumoja ja kaavoja. Kauniisiin malleihin tutustumisen ohella kirja mahdollistaa myös vienalaisten kansanpukujen toteuttamisen ja käyttöön ottamisen.

Kirjassa esitetty tieto pohjautuu Suomen museoista ja yksityisomistuksesta löytyneisiin vaatteisiin. Kansanpuvut ovat kulkeutuneet Suomeen pakolaisten ja maahanmuuttajien mukana. Puvut ovat peräisin 22 naiselta eri puolilta Vienan Karjalaa.


Esimerkki kirjan kuvitetusta sivusta, jossa kerrotaan Domna Huovisen atlassilkkisestä sorokasta ja arkikäytössä olleesta puuvillaisesta kostosta (olkainhameesta).

Pukuesittelyjen yhteyteen on koottu alkuperäisten omistajien elämäntarinoita. Ne kertovat omaa tarinaansa naisten arvomaailmaan, estetiikkaan ja heidän elämänsä taitekohtiin syvästi sitoutuvasta ja niitä väkevästi ilmaisevasta kulttuurista.

Kansatieteilijä Ildikó Lehtisen artikkeli valottaa laajemmin vienalaista pukeutumista ja sen historiaa. Historioitsija Pekka Vaara puolestaan paneutuu artikkelissaan koko alueen historiallisiin tapahtumiin, jotka johtivat yhteydenpitoon ja muuttoliikkeeseen Suomen ja Vienan välillä.

Armahimmat varšišomaset -kirjan kansi kokonaan, sama kuva kuin tämän artikkelin pääkuvana, mutta myös kirjan kannen punainen alareuna näkyy tekijätietoineen: Toimittanut Maija Vaara, KSS.Armahimmat varšišomaset – Vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita esittelee runsaan sadan vuoden taakse ulottuvaa pukujen historiaa, merkityksiä, käyttöä, malleja ja valmistustekniikoita monipuolisesti ja ennennäkemättömän upein kuvin.

Kovakantinen kirja, KSS 2024, toinen painos, 220 sivua. Loistelias kuvitus, kaavat ja mallit.

Karjalan Sivistysseuran hinta on 35 euroa. Kirjatilaukset KSS:n kaupasta.

 

Lue nämäkin:

Nedälin 36 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 36 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Halličus on suannuh valmehekse tulien vuvven b’udžietan. B’udžiettu on 88,8 (kaheksakymmen kaheksa pilku kaheksa) miljardua euruo. Arvivo tulolois on alennuh keviäs da nygöi on 76,6 (seiččiekymmen kuuzi pilku kuuzi) miljardua. Ylen kyzelyh vastannuzis kanzanevustajis...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.