Uutiset

Veneh – elokuva siirtymästä nyt nähtävillä

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 21.5.2020

Veneh on runollinen kuvaus siirtymästä. Viime vuosisadan alun viitteelliseen karjalaiskylään sijoittuvassa elokuvassa nuoresta tytöstä tulee morsian ja hän valmistautuu jättämään kodin. Etnografisen kuvauksen, draaman sekä musiikkivideon tyylilajeja yhdistelevä elokuva on vahva aistikokemus. Veneh ikäänkuin päivittää 1920-luvulla kuvatun Häidenvietto Karjalan runomailla -mykkäelokuvan uuteen aikaan ja puhaltaa I.K. Inhan kuvista tutun karjalaismaiseman eloon. Elokuvassa käytetty kieli on livvinkarjalaa. Veneh on ensimmäinen karjalan kielellä toteutettu elokuva.

Veneh -elokuva on voittoa tavoittelematon, yleissivistävään tarkoitukseen valmistettu elokuva. Sen avulla halutaan herättää kiinnostusta karjalan kieltä ja kulttuuria kohtaan. Lisäksi elokuvaa voi käyttää voimauttavassa tarkoituksessa vanhemmille sukupolville – Karjalasta evakkoon lähteneille sekä heidän jälkipolvilleen. Lukuisissa evakkoon joutuneiden perheissä menetys ja suru ovat syvälle sisimpään haudattu ja niihin liittyviä tunteita voi olla vaikea käsitellä. Veneh -elokuvassa käsitellään kodin jättämistä ja siirtymisen teemaa karjalaisessa kontekstissa, joten tarina antaa monenlaisia liittymäpintoja katsojalleen. Taidemuodot kuten elokuva, ovat erinomainen tapa käynnistää muistojen prosessointi. Siten Venehin tavoitteena on myös osaltaan vahvistaa karjalaisten ja karjalaisen taustan omaavien kulttuurista omanarvontuntoa.

​Veneh sai ensi-iltansa vuonna 2016, jonka jälkeen sitä on esitetty mm. Rossija 1 TV-kanavalla Venäjällä, Kaustinen Folk Music Festival:ssa, Helsingin musiikkitalossa Touko Taiga -festivaaleilla, Oulun elokuvakeskuksessa, Karjalaisten kesäpäivillä Jyväskylässä sekä lukuisissa muilla festivaaleilla ja tapahtumissa ympäri Suomea. Veneh voitti parhaan suomalaisen lyhytelokuvan palkinnon Scandinavian International Film Festival’ssa 2017.

Veneh on ensimmäinen osa karjalankielistä siirtymää käsittelevää elokuvatrilogiaa. Sarjan toinen elokuva nimeltään Lindu, on paraikaa valmisteilla ja sen kuvaukset käynnistyvät kesän 2020 jälkeen. Lindun teemana on kuolema ja siihen liittyvät karjalaiset traditiot ja ritualismi.

Karjalaisen elokuvasarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja on Jyrki Haapala, kuvaaja Tero Puha ja säveltäjä Saija Teirikangas. Elokuvan pituus on 30 minuuttia.

Karjalan Sivistysseura on tukenut elokuvan valmistamista. Elokuva on nähtävillä suoratoistopalvelu Vimeossa:

Lue nämäkin:

Viikon 38 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 38 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Suomalainen energiakonserni Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Yli puolet suomalaisista on huolestuneita sähkön ja muiden energiamuotojen hinnannousuista. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan tänä vuonna jo noin 470:n...

Suomesta löytyi kolme uutta kärpäslajia

Suomesta löytyi kolme uutta kärpäslajia

Metsähallituksen mukaan metsät kätkevät sisäänsä täysin tuntematonta lajistoa.Metsähallituksen mukaan kärpäslajeja havaittiin Ilomantsista, Lieksasta, Kuhmosta ja Hämeenlinnan Evolta.Lue lisää Yle Uudizet karjalakse: https://yle.fi/uutiset/3-12630239Lisäksi,...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.