Menneet tapahtumat

Karjalainen sukuni -webinaarisarjan kevään viimeinen luento ”Pakolaisuuden erottamat – Tunkuan Jelagin-suku punoo yhteen mennyttä ja nykyisyyttä”

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 2.5.2022

Karjalan Sivistysseuran ja Karjalan Liiton yhteinen webinaarisarja jatkuu keväällä 2022. Webinaarit striimataan helmikuusta toukokuuhun torstaisin kerran kuukaudessa kello 18 alkaen Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla. Webinaarisarja jatkuu syksyllä 2022.

Kevätkauden päättää torstaina 5.5.2022 klo 18 Seija Jalaginin esitys otsikolla Pakolaisuuden erottamat – Tunkuan Jelagin-suku punoo yhteen mennyttä ja nykyisyyttä. Esitykseen kietoutuu useampi teema pakolaisuudesta ja suvun jäsenten yhteydestä yli rajojen.

Venäjän vallankumouksen ja sisällissodan seurauksena yli miljoona ihmistä pakeni eri puolille Eurooppaa ja Aasiaa. Suomeen pakeni erityisesti itäkarjalaisia ja inkeriläisiä vuosina 1919–1922. Neuvostoliiton ja Suomen totalitaristinen raja hajotti tuhansia itäkarjalaisia perheitä jopa vuosikymmeniksi. Itäisen Vienan Tunkuan pitäjän Jelagin-suku on yksi näistä perheistä.

Seija Jalagin alkoi 1980-luvulla etsiä tietoa suvustaan Suomen arkistoista, mutta vaadittiin vielä Neuvostoliiton romahdus, ennen kuin yhteydet rajan taakse syntyivät. Esitelmä käsittelee sukujuurten ja sukulaisten löytämistä, arkistojen mahdollisuuksia ja hiljaisuuksia sekä perhehistorian ja kipeiden ihmiskohtaloiden selvittämistä rajan molemmin puolin.

Osallistujat ovat tervetulleita keskustelemaan YouTuben chatin kautta – omia kysymyksiään voi esittää luennon aikana ja sen jälkeen. Luennoitsija ja moderaattorit vastaavat luennon päätyttyä kysymyksiin.

Webinaarit striimataan Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla https://www.youtube.com/channel/UCq-GMy7uxYTJz2PijuEfsmA. Jokaisen luennon tallenne on katsottavissa myös myöhemmin samasta linkistä sekä Karjalan Sivistysseuran verkkosivujen kautta: https://www.karjalansivistysseura.fi/tarinat/tallenteet/

Liittojen yhteistyönä järjestämä sarja on kerännyt YouTuben ääreen suuren joukon Karjalasta ja karjalaisten sukujen tarinoista kiinnostuneita kuulijoita, ja luentoja on katsottu ahkerasti myös tallenteina varsinaisen esityksen jälkeen. Webanaarisarjan 2021–2022 yhtätoista luentoa on katsottu Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla jo 14 000 kertaa.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tervetuloa karjalaisten sukujen kiinnostavaan maailmaan!

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.