Tapahtumat

Karjalaisiin ja kolttasaamelaisiin perinneasuihin pukeutuneet kolme naista ja yksi mies hymyilevät kohti kameraa.

Karjalasta kolttien maille – karjalaisten ja kolttasaamelaisten tanssien työpaja Oulussa

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 24.6.2024

Kuva: Karjalasta kolttien maille -hanke toteuttaa tanssityöpajan Oulussa. Takarivissä Amanda Kauranne ja Anna Lumikivi, edessä Erkki Lumisalmi ja Emmi Kuittinen. Kuvaaja: Mikko Malmivaara

Karjalasta kolttien maille -hanke toteuttaa lokakuussa tanssityöpajan Oulussa. Karjalasta kolttien maille on Anna Lumikiven, Erkki Lumisalmen, Emmi Kuittisen ja Amanda Kauranteen matka kulttuuriperintöön ja omiin juuriin.

Kolttia ja karjalaisia yhdistää evakkotausta, ortodoksinen usko ja suomalaistamispolitiikan vaikutus. Laulamme itkuvirsiä, pitkiä kertovia lauluja ja tanssimme katrillia. Mitkä ovat erityispiirteitä, mitkä yhteneväisyyksiä? Projekti on taiteellisesti juureva kohtauspaikka, alusta jakaa tietoa perinteistä ja oppia kolttien ja karjalaisten kulttuureista.

Mitkä tanssit yhdistävät kolttasaamelaisia ja karjalaisia?

Karjalasta kolttien maille -hanke järjestää seminaarin sekä työpajan kolttasaamelaisista ja karjalaisista tansseista Oulussa 12.–13.10.2024 yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun ja Giellagas-instituutin kanssa.

Työpajat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan.

Tapahtumassa sitoudutaan turvallisemman tilan ohjeisiin.

Seminaari järjestetään lauantaina 12.10. klo 10–13 ja siihen voi osallistua myös etäyhteyksin.

Tutkijat Marko Jouste ja Petri Hoppu kertovat karjalaisista ja kolttasaamelaisista tansseista, niiden yhteneväisyyksistä ja erityispiirteistä. Erkki Lumisalmi ja Sari Saxholm kertovat kolttasaamelaisten tanssien sosiaalisista merkityksistä.

Tanssityöpaja järjestetään lauantaina 12.10. klo 14–15.30 ja sunnuntaina 13.10. klo 10–15. Karjalaisten ja kolttasaamelaisten tanssien opettajina toimivat Anna Lumikivi, Erkki Lumisalmi, Petri Hoppu ja Petri Kauppinen.

Tanssityöpajaa ei striimata. Tanssien säestäjänä toimii haitaristi Sari Saxholm, joka kertoo tapahtumassa myös kirjasta Sevettijärven kolttakatrilli.

Lauantaina 12.10. klo 19 Oulun Valvesalissa soi Karjalasta kolttien maille -levynjulkaisukonsertti, jossa päästään myös nauttimaan katrillista. Liput 15 € ja 10 €.

Lisätietoa tapahtumasta, aikatauluista ja esitelmistä julkaisemme elokuussa.

Tervetuloa! Tulgua terveh! Pueʹtted tiõrvân!

________________________________

Karjalasta kolttien maille -hanke tutkii taiteen, erityisesti kansanmusiikin, kansanperinteen ja käsitöiden kautta kolttasaamelaisen ja karjalaisen kulttuurin yhteneväisyyksiä ja erityispiirteitä. Hankkeen työryhmän muodostavat Emmi Kuittinen, Anna Lumikivi, Amanda Kauranne ja Erkki Lumisalmi. Karjalasta kolttien maille -hankkeen työpajatoimintaa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Karjalan Sivistysseura. Vuonna 2020 alkanutta hanketta ovat tukeneet Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin rahasto ja Karjalan Sivistysseura.

 

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.