Tapahtumat

Kyykän pelaajia hiekkakentällä

Kyykkää kaikille – ikivanhaan kyläpeliin voi tutustua Seurasaaren kyykkäkentällä toukokuun aikana

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 3.5.2022
Asiasanat: kyykkä

Karjalan Sivistysseura aloitti kyykkäpelin elvytyksen Helsingin Seurasaaressa vuonna 1951, eli viime vuonna juhlittiin elvytyksen 70-vuotista taivalta. Kyykkää on pelattu ahkerasti koronapandemian aikanakin, mutta yleisötapahtumia ei kuitenkaan pystytty järjestämään. Pandemian otteen nyt kirvotessa pyrimme taas aktivoimaan toimintaa ja Seurasaaressa järjestetään toukokuun aikana opastusta kaikille kokeilunhaluisille kyykästä kiinnostuneille.

Lauantaina 7.5 kello 11–13 Seurasaaressa on ’Kaikki kyykkää’ -tapahtuma, jossa kaikenikäiset voivat kokeilla peliä. Perheen pienimmille on omat pienet pelivälineet ja ainahan kyykkiä voi käyttää rakennuspalikoina.

Toukokuun aikana tiistai-iltaisin kello 16–18 Seurasaaren kyykkäkentällä on myös tarjolla opastusta kiinnostuneille omien kyykkäharjoitustemme ohessa.

Kyykkä on ikivanha kyläpeli, josta on kehittynyt nykyisin pelattava Suomen Kyykkäliiton alainen urheilulaji. Perinteisesti kyykkä on ulkoiluun yhdistyvä sosiaalinen tapahtuma, jossa keräännytään kentälle yhteisen tekemisen ääreen vaihtamaan kuulumisia. Mutta se tarjoaa myös varteenotettavan urheilulajin niille, joita tämä puoli kiinnostaa.

Kyykkäkerho järjestää toukokuussa kaksipäiväiset valtakunnalliset kyykkäkilpailut Pirkkolan liikuntapuiston hiekkakentällä lauantaina ja sunnuntaina 14.–15.5. Lauantain kisa on perinteinen Boris Karppelan muistokilpailu ja sunnuntain kisa kulkee nimellä Paavon kyykkä.


Boris Karppelahan oli kyykkäpelin elvyttäjä ja myös Karjalan Sivistysseuran pitkäaikainen puheenjohtaja, ja Paavon kyykkä on omistettu Paavo Rahikaiselle, joka muutaman vuosikymmenen ajan vastasi Helsingin kyykkätoiminnasta. Kumpanakin päivänä pelit alkavat kello 10 ja kestävät useamman tunnin ajan. Aamupäivällä pelataan henkilökohtaisen pelin kilpailut ja iltapäivän puolella joukkueiden tai parien väliset kilpailut. Pirkkolaan odotetaan tulevan lähes sata pelaajaa eri puolilta Suomea ja sinne voi tulla seuraamaan hyvätasoisia pelejä.

Elokuussa Pirkkolan liikuntapuistossa järjestetään niin ikään kaksipäiväiset kyykkäkisat 6.–7.8. Lauantain ohjelmassa on suomenmestaruuskilpailut viisiottelussa ja miesten paripeleissä. Viisiottelu on yksilöpeli, jossa kyykät on aseteltu erilaisiin muodostelmiin, ja peli vaatii pelaajilta monipuolista taitoa. Paripelit puolestaan ovat perinteisen joukkuepelin tapaisia mutta pelataan kaksihenkisin joukkuein eli parein. Yli 60-vuotisille on oma veteraanisarjansa, jossa pelituloksen lisäksi lasketaan ikähyvityksiä. Sunnuntaina pelataan henkilökohtainen kilpailu ja kisataan joukkueiden paremmuudesta. Molempina päivinä pelit alkavat kello 10 ja kestävät useamman tunnin.

Pirkkolaan voi tulla seuraamaan valtakunnallisia pelejä ja jos innostus kyykkää kohtaan kasvaa, toukokuun opastettujen tapahtumien lisäksi voi pelimahdollisuuksista tiedustella KSS:n kyykkäkerhosta, sähköposti pekka.pamilo[at]helsinki.fi. Lisää yhteystietoja maan eri kyykkäseuroihin löytyy Suomen Kyykkäliiton verkkosivulla https://kyykkaliitto.fi olevasta jäsenseurojen luettelosta.

Kirjoittaja: Pekka Pamilo

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.