Tapahtumat

Karjalaisiin ja saamelaisiin kansanpukuihin pukeutunut nelihenkinen ryhmä katsoo kohti kameraa.

Seminaari ja työpaja Oulussa: Mitkä tanssit yhdistävät kolttasaamelaisia ja karjalaisia?

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 26.9.2024

Takarivissä Amanda Kauranne ja Anna Lumikivi, edessä Erkki Lumisalmi ja Emmi Kuittinen. Kuva: Mikko Malmivaara/Karjalasta kolttien maille -hanke.

Karjalasta kolttien maille -hanke järjestää seminaarin sekä työpajan kolttasaamelaisista ja karjalaisista tansseista Oulussa 12.–13.10.2024 yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun ja Giellagas-instituutin kanssa.

Työpajat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Tapahtumassa sitoudutaan turvallisemman tilan ohjeisiin. Työpajatoimintaa ovat tukeneet Taiteen
edistämiskeskus ja Karjalan Sivistysseura.

Seminaari järjestetään lauantaina 12.10. klo 10–13 ja siihen voi osallistua myös etäyhteyksin. Tanssityöpaja järjestetään lauantaina 12.10. klo 14–15.30 ja sunnuntaina 13.10. klo 10–15.
Tanssityöpajaa ei striimata. Tanssien säestäjänä toimii haitaristi Sari Saxholm.

Lauantaina 12.10. klo 19 Oulun Valvesalissa soi Karjalasta kolttien maille -konsertti, jossa päästään myös nauttimaan katrillista. Liput 15 € ja 10 €. Konsertti on osa Liikkuvat juuret – Oulu
Etno and Dance music festivalia.

Tervetuloa! Tulgua terveh! Pueʹtted tiõrvân!

Tapahtuman aikataulu ja ilmoittautumisohjeet

Seminaari järjestetään lauantaina 12.10.2024 klo 10–13. Seminaariin voi osallistua etäyhteyksin
tai tulla paikan päälle Oulun ammattikorkeakoulun kampukselle osoitteeseen Yliopistokatu 9, 90570 Oulu.

Tapahtuma jatkuu karjalaisten ja kolttasaamelaisten tanssien työpajalla Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa lauantaina 12.10. ja sunnuntaina 13.10. Huom: tanssityöpajaa ei striimata.

Seminaari ja työpajat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen lomakkeen kautta tai sähköpostitse karjalastakolttienmaille@gmail.com.

Tapahtumaan osallistuminen vaatii turvallisemman tilan ohjeisiin tutustumisen ja niihin sitoutumisen.

Lauantai 12.10.

Tulethan paikalle ajoissa niin striimiin kuin paikan päälle. Ovet avataan klo 9.30.

Klo 10 Alkusanat ja turvallisemman tilan ohjeistus. Kolttasaamelaisten kyläkokouksen terveiset ja
Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen kansantanssin sovittelukunnan terveiset.

Klo 10.15 Tutkija Marko Jousteen esitelmä musiikin ja tanssin lähtökohdista kolttakulttuurissa.

Klo 10.45 tauko

Klo 11 Tutkija Petri Hopun esitelmä karjalaisista tansseista sekä niiden yhteneväisyyksistä kolttasaamelaisiin tansseihin.

Klo 11.30 Petri Hoppu ja Marko Jouste kertovat yhteistyöprojektistaan kolttasaamelaisten tanssien parissa.

Klo 11.45 tauko

Klo 12 Perinteenkantaja Erkki Lumisalmi kertoo muistoja kolttasaamelaisista tanssiperinteistä sekä kokemuksiaan tanssien sosiaalisesta merkityksestä. Sari Saxholm kertoo Sevettijärven kolttakatrilli -kirjan synnystä.

Klo 12.30 yleisökysymykset

Seminaari päättyy klo 13.

Seminaarin jälkeen on mahdollista lounastaa OAMK:n kampuksen ravintoloissa omakustanteisesti
tai lämmittää omia eväitä kampuksen keittiötiloissa.

Klo 14–15.30 kansantanssinopetus, sessio 1, OAMK:n kampuksella osoitteessa Yliopistokatu 9.

Opettajina Anna Lumikivi, Erkki Lumisalmi, Petri Hoppu ja Petri Kauppinen.
Säestäjänä Sari Saxholm sekä Karjalasta kolttien maille -työryhmä.

Klo 19 Karjalasta kolttien maille -konsertti Kulttuuritalo Valveen Valvesalissa, osoitteessa Hallituskatu 7, Oulu.

Sunnuntai 13.10.

Kansantanssin opetus jatkuu OAMK:n kampuksella osoitteessa Yliopistokatu 9, 90570 Oulu.
Opettajina Anna Lumikivi, Erkki Lumisalmi, Petri Hoppu ja Petri Kauppinen. Säestäjänä Sari Saxholm sekä Karjalasta kolttien maille -työryhmä.

Klo 10–11.30 Kansantanssiopetus, sessio 2.

Klo 11.45–12.45 Kansantanssiopetus, sessio 3.

Klo 12.45–13.30 Lounas. OAMK:n ravintolat eivät ole auki, joten ota omat eväät mukaan. Tiloissa on ruoan lämmitysmahdollisuus.

Klo 13.30–15 Kansantanssiopetus, sessio 3. Tanssien kertaus ja loppukeskustelu.

Tapahtuma on tietoa myös Facebookissa sekä Karjalasta kolttien maille -hankkeen blogissa www.karjalastakolttienmaille.blogspot.com.

Järjestäjistä

Vuonna 2020 alkanut Karjalasta kolttien maille -hanke tutkii taiteen, erityisesti kansanmusiikin, kansanperinteen ja käsitöiden, kautta kolttasaamelaisen ja karjalaisen kulttuurin yhteneväisyyksiä ja erityispiirteitä. Hankkeen työryhmän muodostavat Emmi Kuittinen, Anna Lumikivi, Amanda Kauranne ja Erkki Lumisalmi.

Ensimmäiset Karjalasta kolttien maille -konsertit järjestettiin 2022 Inarin Sajoksessa ja Helsingin Vuotalossa. Hanke järjestää työpajatoimintaa vuosien 2023 ja 2024 aikana käsityöperinteistä, kielityöstä, musiikkiperinteistä sekä kansantanssista. Projektin loppuhuipennus on Karjalasta kolttien maille -levy sekä levynjulkaisukonserttisarja, jossa kuullaan perinteisiä kolttasaamelaisia ja karjalaisia sekä arkistotyön innoittamia uusia kansanmusiikkikappaleita.

Vuonna 2020 alkanutta hanketta ovat tukeneet Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Karjalan Sivistysseura. Lisätietoa: www.karjalastakolttienmaille.blogspot.com

Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus

Oulussa koulutetaan tanssinopettajia jo yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Maailmanlaajuisestikin erityinen koulu tuo yhteen tulevaisuuden tanssin tekijöitä hyvin erilaisista tanssillisista  taustoista. Tanssikasvatuksen näkökulma voi olla lähtökohdiltaan esittävä, sosiaalinen tai kilpailullinen ja kaikki mahtuvat kasvamaan Oamkin monikulttuurisessa tanssiyhteisössä.

Oamkissa opiskellaan monipuolisesti sekä yksin ja parin kanssa että ryhmässä tanssittavia tanssin muotoja. Opinnoissa voi syventyä kansantanssiin, paritanssiin, showtanssiin tai balettiin. Opintoihin sisältyvät 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

FT Petri Hoppu on tanssin yliopettaja (Oulun ammattikorkeakoulu) ja tanssintutkimuksen dosentti (Tampereen yliopisto). Hänen tutkimuskohteinaan ovat suomalaiset, karjalaiset ja koltansaamelaiset kansanomaiset tanssit sekä pohjoismainen kansantanssitoiminta. Hän on aktiivinen kansantanssien harrastaja ja opettaja, ja hän on ollut mukana järjestämässä useita kansantanssitapahtumia yli 30 vuoden ajan.

FT Marko Jouste on muusikko ja musiikintutkija ja työskentelee Oulun yliopistossa Giellagas-instituutissa yliopistonlehtorina ja pitää yllä Oulun yliopiston Saamelaista kulttuuriarkistoa. Lisäksi hän on Saamelaisen kulttuurin dosentti. Jouste on toiminut muusikkona, säveltäjänä ja tuottajana lukuisissa saamelaisen musiikin yhtyeissä (mm. Vilddas, Ulla Pirttijärvi & Ulda ja Suõmmkar) vuodesta 1997 lähtien.

Petri Kauppinen on työskennellyt tanssi- ja esitystaiteen ammattilaisena yli 25-vuotta. Tanssinopettajan, koreografin ja tanssijan töiden lisäksi hän kirjoittaa tanssijournalismia ja käsikirjoituksia sekä toimii erilaisten monitaiteellisten produktioiden ohjaajana. Kauppinen on toiminut tanssin lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa heinäkuusta 2016.

Erkki Lumisalmi on maailmanhistorian ainoa – nykyisin jo eläkkeelle jäänyt – kolttasaamelainen ortodoksikanttori. Hän on oppinut koltansaamen kielen ja kulttuurin jo lapsuudessaan ja onkin näin ollen elävän perinteen kantaja. Hän on ollut mukana kolttasaamelaista kulttuuria esittäneessä Nellimin kansantanssi- ja perinneryhmässä tanssimassa.

Anna Lumikivi on kolttasaamelainen isänsä puolelta ja karjalainen äitinsä puolelta. Lumikiven äidin isä on Suojärveltä ja äidin äiti Suomen puolen Karjalasta, Tohmajärveltä. Lumikiven isän suku
on Petsamon ja Paatsjoen lapinkylien kolttasaamelaisia. Lumikivi on opiskellut aikuisiällä koltansaamen kielen, jota välittää eteenpäin työn ja kodin lisäksi mmm. UnnaJunna-lastenohjelmassa sekä Suõmmkar-yhtyeessä.

Amanda Kauranne on muusikko ja musiikkitoimittaja, jonka isoäiti oli kotoisin Raja-Karjalan Suistamolta. Omat juuret, kotipaikat sekä karjalaisuuden moninaisuus innoittavat Kauranteen taiteellista työtä Karjalasta kolttien maille -hankkeen lisäksi, mm. Laulava luonto, maatuva koti -projektissa, joka käsittelee suistamolaista runolauluperinnettä sekä menetettyä suvun kotipaikkaa Suistamon Kuusimäellä.

Emmi Kuittinen on kansanmuusikko, jonka erityisalaa on Karjalan ja Inkerin alueen musiikki sekä itkuvirret. Hänellä on juuret Kirvussa Karjalankannaksella sekä Pohjois-Karjalassa Nurmeksessa. Kuittinen on koulutukseltaan musiikin maisteri ja musiikkipedagogi (AMK). Syksyllä 2024 hän aloittaa tohtoriopinnot Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla. Kuittisen itkuvirsistä ja surusta inspiroitunutta musiikkia voi kuulla esimerkiksi hänen albumeillaan Surun synty (Nordic Notes 2023) ja Itken ja laulan (Kansanmusiikki-instituutti 2020).

Karjalasta kolttien maille -hankkeen työpajatoimintaa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Karjalan Sivistysseura. Vuonna 2020 alkanutta hanketta ovat tukeneet Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin rahasto ja Karjalan Sivistysseura.

 

Lue nämäkin:

Sukukansapäivä tanssii ja soi Helsingissä lauantaina 19.10.2024

Sukukansapäivä tanssii ja soi Helsingissä lauantaina 19.10.2024

Sukukansapäivien tapahtumia järjestetään jälleen eri puolella Suomea. Lauantaina 19.10.2024 klo 13.00–19.00 Sukukansapäivä tanssii ja soi Helsingin keskustakirjasto Oodissa – tervetuloa mukaan kaikille avoimeen ja maksuttomaan päivään! Sukukansapäivä tanssii ja soi...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.