Tapahtumat

Vihreä veneen muotoinen logo

Suosittu Karjalainen sukuni -webinaarisarja jatkuu keväällä 2022

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 18.1.2022

Karjalan Sivistysseuran ja Karjalan Liiton yhteinen webinaarisarja jatkuu keväällä 2022. Webinaarit striimataan helmikuusta toukokuuhun torstaisin kerran kuukaudessa kello 18 alkaen Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla. Jokaisen luennon tallenne on katsottavissa myös myöhemmin netissä: https://www.karjalansivistysseura.fi/tarinat/tallenteet/

Tasan vuosi sitten käynnistynyt webinaarisarja herätti valtavaa kiinnostusta – kevään ja syksyn 2021 kahdeksaa luentoa on katsottu Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla jo lähes 10 000 kertaa.

Kevään 2022 sukutarinat

Ensimmäinen esitys kevätkaudella on torstaina 3. helmikuuta 2022 klo 18, jolloin vuorossa on esitys karjalaisista nimistä sukujen kontekstissa. Esityksessä on kaksi osaa: Mikko Kuitula Karjalan Liitosta käsittelee luterilaisia nimiä ja Santeri Palviainen Karjalan Sivistysseurasta ortodoksisia nimiä. Nimitematiikka on puhuttanut sukututkimuksessa alusta alkaen erityisesti nimien kääntämisen ja normalisoinnin osalta. Esiintyjät käyvät aihepiiriä läpi Karjalan eri osien ja karjalaisen sukututkimuksen näkökulmasta. Esityksissä paneudutaan myös nimien alkuperiin, esimerkiksi patronyymipohjaiset, luontonimiteemaiset yms. nimet, ja heijastumiseen asiakirjoissa eri aikoina.

Maaliskuussa 3.3.2022 klo 18 huomio siirtyy Laatokan Karjalaan ja tarkemmin Laatokan lahden rannalla sijaitsevaan Otsoisten kylään, jonne Sortavalan Pulli-suvun esivanhemmat siirtyivät Lappeelta 1600-luvun vaihteessa. Sortavalan Pulli-suku ry:n puheenjohtaja Markku Pulli kertoo suvun vaiheista suvun kantapaikassa aina siihen saakka, kunnes talvisodan jälkeen suvun jäsenet joutuivat lähtemään evakkoon. Suvun jäsenet ovat toimineet useissa ammateissa, joita harjoitettiin usein maatalouden ohella. Sukuseura juhlii Karjalatalolla 40-vuotista taivaltaan lauantaina 29.1.2022.

Huhtikuussa 7.4.2022 klo 18 alkaen Kari-Matti Piilahti pitää esitelmän otsikolla Karjalainen suurperhe kautta aikojen. Esityksessä kerrotaan karjalaisesta perheestä, sen muotoutumisesta ja piirteistä eri aikoina. Miten suuria perheet olivat ja millaisia ne olivat rakenteeltaan? Miten ne toimivat? Millainen oli työnjako ja käsitys omistuksesta. Kari-Matti Piilahti on fil.tri, dosentti ja toiminnanjohtaja Suomen Sukuhistoriallisessa yhdistyksessä.

Kevätkauden päättää 5.5.2022 klo 18 Seija Jalaginin esitys otsikolla Pakolaisuuden erottamat – Tunkuan Jelagin-suku punoo yhteen mennyttä ja nykyisyyttä. Esitykseen kietoutuu useampi teema pakolaisuudesta ja suvun jäsenten yhteydestä yli rajojen. Venäjän vallankumouksen ja sisällissodan seurauksena yli miljoona ihmistä pakeni eri puolille Eurooppaa ja Aasiaa. Suomeen pakeni erityisesti itäkarjalaisia ja inkeriläisiä vuosina 1919–1922. Neuvostoliiton ja Suomen totalitaristinen raja hajotti tuhansia itäkarjalaisia perheitä jopa vuosikymmeniksi. Itäisen Vienan Tunkuan pitäjän Jelagin-suku on yksi näistä perheistä. Seija Jalagin alkoi 1980-luvulla etsiä tietoa suvustaan Suomen arkistoista, mutta vaadittiin vielä Neuvostoliiton romahdus, ennen kuin yhteydet rajan taakse syntyivät. Esitelmä käsittelee sukujuurten ja sukulaisten löytämistä, arkistojen mahdollisuuksia ja hiljaisuuksia sekä perhehistorian ja kipeiden ihmiskohtaloiden selvittämistä rajan molemmin puolin.

Liittojen yhteistyönä järjestämä sarja on kerännyt YouTuben ääreen suuren joukon Karjalasta ja karjalaisten sukujen tarinoista kiinnostuneita kuulijoita, ja luentoja on katsottu ahkerasti myös tallenteina varsinaisen esityksen jälkeen.

Webinaarisarja on avoinna kaikille halukkaille

Webinaarisarjan luennot ovat katsottavissa Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla sekä suorassa lähetyksessä että myöhemmin tallenteina. Osallistujat ovat tervetulleita keskustelemaan YouTuben chatin kautta – omia kysymyksiään voi esittää luennon aikana ja sen jälkeen järjestettävässä keskustelussa. Luennoitsija ja moderaattorit vastaavat luennon päätyttyä kysymyksiin.

Linkki KSS:n YouTube-kanavalle: https://www.youtube.com/channel/UCq-GMy7uxYTJz2PijuEfsmA

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tervetuloa karjalaisten sukujen kiehtovaan maailmaan!

Lue nämäkin:

Kyykkä kiinnostaa – tule tutustumaan ke 15.5. kello 16 alkaen

Kyykkä kiinnostaa – tule tutustumaan ke 15.5. kello 16 alkaen

Kuvassa Aino Kuikka pelaa kyykkää Impilahden kesäjuhlissa Vehmassalmella 1968. Kuvalähde: Karjalan Sivistysseura, Sampo-tietokanta. Sunnuntaina 5.5. kyykkäsimme hyvissä tunnelmissa, ja moni toivoi lisää tätä lajia. Uusi tutustumistilaisuus kyykkäpeliin järjestetään...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.