Uutiset

Uusi ja yksityiskohtainen 70-sivuinen arkistoluettelo KSS:n Sampo-tietokannassa

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 12.6.2023

Karjalan Sivistysseuran Sampo-tietokannasta löytyy nyt lähes 70-sivuinen yhdistyksen arkiston kattava arkistoluettelo. Fyysiset arkistomateriaalit ovat kaikkien nähtävillä KSS:n toimistolla.

Karjalan Sivistysseuraan on vuosien aikana kertynyt paljon erilaista arkistomateriaalia: yhdistyksen omaan toimintaan liittyviä asiakirjoja, sukututkijoiden työn tuloksia, valokuvia ja paljon muuta. Vuosien ajan KSS on tehnyt eri luetteloita arkistosta ja skannannut arkiston materiaaleja myös Sampoon yleisön nähtäväksi. Nyt Sammossa on kuitenkin koko Karjalan Sivistysseuran tutkijahuoneen arkiston kattava luettelo.

Linkki arkistoluetteloon: sampo.karjalansivistysseura.fi/aineistot/luettelo-karjalan-sivistysseuran-tutkijahuoneen-arkistomateriaaleista

Uusi arkistoluettelo helpottaa tutkimusta

Uuden arkistoluettelon ja arkistointitavan on luonut Karjalan Sivistysseuran työntekijä Marie Mäkinen. Hän aloitti arkistomateriaalin läpikäymisen jo kesällä 2022 eikä loppu ole ainakaan vielä koittanut.

Tämä uusi arkistointiluettelo selkeyttää arkistojen sisällön löytämistä, käyttämistä ja myöhempää täydentämistä. Luokkien avulla helpotetaan arkistoijan ja arkiston käyttäjän työtä. KSS ei tee arkistoluetteloita vain itseään varten, vaan tärkeintä on, että niin sanottu loppukäyttäjä tai asiakas löytää tarvitsemansa, Mäkinen avaa työnsä tuloksia.

Uudistuneessa arkistoluettelossa on muun muassa oma osansa merkittäville henkilöille, kuten Pentti Castren, Iivo Härkönen, Pentti Keynäs, Lauri Kuntijärvi, Onttoni Miihkali, Tamara Porokoski ja Iivo Ranne. Suurin kokonaisuus on selvästi sukututkimus ja laukkukauppa, jotka kattavat 63 kansiota ja 8 vihkoa.

Arkistointiluettelo tuo uutta tietoa ihmisten saataville ja mahdollistaa esim. sukututkimuksen tai muunkinlaisen tutkimuksen edistämisen. Arkistosta voi löytyä myös jotakin yllättävää, mitä ei ole osannutkaan etsiä. Aineistoluokat pyrkivät palvelemaan erilaisia yleisöjä: toisille sukututkimus on kiinnostavaa, toisille taas harvoin saatavilla olevat käsikirjoitukset tai tutkimukset voivat olla kullanarvoisia, Mäkinen määrittelee.

Valokuvat ovat seuraava suuri savotta

Vaikka 70-sivuinen arkistoluettelo on pitkä, niin ei työ tekemällä lopu. Seuraava suuri projekti ovat valokuvat ja ne toivottavasti pystytään lisäämään arkistoluetteloon kesän loppuun mennessä. Sampo-tietokannassa on tälläkin hetkellä paljon valokuvia, mutta KSS:n toimistolla on edelleen merkittävä määrä myös skannaamattomia valokuvia.

Uusia valokuvia on jaoteltu muun muassa alueellisesti, kuten maakuntien perusteella sekä esimerkiksi oppilaitoksien, henkilöiden tai sukujen perusteella. Valokuvia, joita ei ole vielä Sammossa, on tällä hetkellä arviolta useita satoja.

Tervetuloa vierailemaan KSS:n toimistolle!

Arkistoluettelo tulee päivittymään sitä mukaa, kun KSS saa lisää lahjoituksia arkistoonsa. Fyysinen arkisto sijaitsee KSS:n toimistolla osoitteessa Luotsikatu 9 D, 00160 Helsinki, jonne kuka tahansa voi tulla tutkimaan kunhan varaa ensin ajan sähköpostitse toimisto@karjalansivistysseura.fi

Vaikka et pääsisi KSS:n toimistolle, niin siitä huolimatta kannattaa ottaa yhteyttä sähköpostitse. Jos arkistoluettelossa tai Sammossa on jotain kiinnostavaa, mutta sitä ei ole esimerkiksi skannattu kaiken yleisön nähtäville, niin tietyin rajoituksin monet toiveet voidaan toteuttaa.

KSS tulee tiedottamaan jatkossa erilaisista muutoksista Sampo-tietokannassa yhdistyksen ajankohtaiskanavalla Uutisčuppu – Uudisčuppu: uutiscuppu.karjalansivistysseura.fi sekä myös Facebookissa: facebook.com/karjalansivistysseura ja Twitterissä: twitter.com/KSS_tiijotus

Lue nämäkin:

Nedälin 21 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 21 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Tazavallan prezidentu Alexander Stubb sanou, gu Ven’a ei olluh yhtevyös Suomeh Suomenlahten merivyöhykkehen miärittelendäh näh. Ven’an puolistusministerstvu ezittäy merirajoin siirdämisty Suomen da Litvan vastahizil merirajoil. Kanzanevustai Timo Vornanen on sanelluh...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.