Uutiset

Kirjan kansi jossa on mustavalkoinen kuva tytöstä ja teksti Lunastamaton viena suomalaiset siirtomaaherroina 1918-1920.

Raha ratkaisi tavoitteissa, ihmisten kohtalo ei

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 10.8.2022

Lunastamaton Viena — Suomalaiset siirtomaaherroina 1918–1920 on joulukuussa 2021 menehtyneen historiantukija, dosentti Pekka Nevalaisen (1959–2021) viimeiseksi jäänyt teos. Se on kokonaisselvitys tapahtumista Vienan Karjalassa vuosina 1918–1920. Teos tarjoaa uuden näkökulman irredenta-aikaan ja Suomen idänpoliittisiin tavoitteisiin Vienassa.

Suomen ensimmäinen heimosotaretki suuntautui Vienaan keväällä 1918. Kesästä 1919 kesään 1920 suurimmat osat Vienasta, itäisiä kuntia lukuun ottamatta, muodostivat Suomen epävirallisen siirtomaan. Taloudellisen hyötymisen lisäksi suomalaiset suunnittelivat alueen monipuolista kehittämistä – rajantakaiset laulumaat piti nostaa kehitysmaasta modernille 1920-luvulle.

Viena miellettiin Suomessa pitkään idylliseksi Kalevalan laulumaaksi. Alueen lähihistoria on kuitenkin painunut unohdukseen ja valheiden värittämä, ja edelleen löytyy uusia raivauskohteita. Nevalaisen mielestä esille nousee useita tapahtumasarjoja ja suunnitelmia, joista on eri syistä tahdottu vaieta tai joita on haluttu kaunistella. Esille kohoavat myös Suomen salaiset idänpolitiikan tavoitteet, jotka osoittautuvat kylmemmiksi kuin on kerrottu. Raha ratkaisi tavoitteissa, ihmisten kohtalo ei. Nevalaisen mukaan Irredenta-aika on suomalaisessa tutkimuksessa vallan tuntematon, vaikka yhtä laajaa omien rajojen ulkopuolista toimintaa on ollut vain jatkosodan aikana Itä-Karjalan miehityksessä.

Historioitsija, tietokirjailija ja Karjalan historian asiantuntija Pekka Vaara kommentoi, että teos jatkaa Karjalan historian ystäville tuttua, korkealaatuista Nevalaisen tuotantoa. Kirja keskittyy Vienan Karjalan vaikeaan vaiheeseen Lokakuun vallankumouksen, Suomen itsenäistymisen ja Tarton rauhansopimuksen välisenä ajanjaksona. Vaaran mielestä erityisesti Vienan väliaikaisen hallituksen ajan tarkastelussa (kesä 1919 – syksy 1920) Nevalainen menee syvemmälle kuin kukaan tähänastisista tutkijoista ja kirjoittajista.

FT Pekka Nevalainen (1959–2021) oli Suomen historian dosentti, historiantutkija ja palkittu tietokirjailija. Tämä postuumisti julkaistu teos jäi hänen viimeisekseen. Teos on myynnissä Karjalan Sivistysseuran kaupassa. Karjalan Sivistysseuran kaupassa on myynnissä kaksi Nevalaisen aiempaa teosta Karjalan kansaa valistamassa: Itä-Karjalan pakolaiset opintiellä Suomessa ja Kulkukauppiaista kauppaneuvoksiin: Itäkarjalaisten liiketoimintaa Suomessa.

Lue nämäkin:

Nedälin 7 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 7 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Suomes on pietty täl nedälil äijy zabastoukkua. Socialidemokruatat sanotah, gu hyö jätetäh välikyzymyksen valloillah olijan ruadomarkinoin haosan täh. VR:n loittoliikendehen junavuorolois kolmanpiän ajettih vaigu puolet. Pohjas-Suomes Kolarin kunnas rodih suuri...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.