Uutiset

Tävvel kielel -kirjan kansikuva. Yläreunassa keltaisella pohjalla kirjan nimi mustalla kursiivifontilla, sen alla kirjan kirjoittajien nimet. Kuvan alalaidassa vanha mustavalkokuva, jossa pieni satamalaituri. Kuvassa sisävesialuksen kannella ja rannalla on paljon ihmisiä.

Tävvel kielel -murrelukemisto on sukellus rajakarjalaiseen kieleen ja elämänmenoon

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 5.3.2024

Kuva: Tävvel kielel. Raja-Karjalan murrelukemisto, kansikuva. KSS 2024.

Karjalan Sivistysseuran julkaiseman Tävvel kielel. Raja-Karjalan murrelukemisto -kirjan julkistamistilaisuus pidetään keskiviikkona 6.3.2024 klo 12.00–14.00 Itä-Suomen yliopiston humanistisessa osastossa Agora-rakennuksen salissa AG106 (Yliopistokatu 4, Joensuu).

Kirjan ovat kirjoittaneet Henna Massinen, Marjatta Palander ja Vesa Koivisto, ja se on julkaistu sekä painettuna että sähköisenä versiona. Painettua kirjaa voi tilata Karjalan Sivistysseuran verkkosivuilta täältä ja sähköisen, pdf-muotoisen kirjan voi ladata täältä.

Kirjan murrenäytteiden alkuperäisäänitteet löytyvät Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta, ja niitä voi kuunnella vapaasti täällä.

Murrelukemisto pohjautuu 1960- ja 1970-luvuilla äänitettyihin haastattelutallenteisiin, joiden 38 eri kertojaa ovat syntyneet vuoteen 1944 asti Suomeen kuuluneissa Raja-Karjalan pitäjissä. Murrenäytteitä on Ilomantsin itäkylistä, Korpiselästä, Suistamolta, Impilahdelta, Suojärveltä ja Salmista yhteensä runsaan 17 tunnin verran.

Rajakarjalaisen kielen ohella kirjan lukija ja murrenäytteiden kuuntelija pääsee sukeltamaan rajakarjalaiseen elämänmenoon.
– Ääninäytteet auttavat oppimaan karjalan kielen ääntämystä, jos se ei ole ennestään tuttua tai jos se on jo unohtunut. Teksteihin on lisätty harvinaisimpien sanojen merkityksenselityksiä, ja kirjan lopussa on lisäksi sanahakemisto, kertoo emeritaprofessori Marjatta Palander, yksi kirjan kirjoittajista.

Lisätietoa Tävvel kielel. Raja-Karjalan murrelukemistosta Uutisčupun aikaisemmasta julkaisusta sekä Kotuksen uutisesta.

Lisätietoa myös Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa 6.3.2024 klo 12–14 Itä-Suomen yliopiston Agora-rakennuksessa, salissa AG106 pidettävästä tiedotustilaisuudesta.

 

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.