Artikkelit

Vanhat Suomen kartat löytyvät helpommin netistä

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 14.9.2020
Asiasanat: historia

Maanmittauslaitoksessa on toteutettu selvitys, jonka avulla Suomen vanhojen karttojen saatavuutta ja tiedonhakua on parannettu.

Selvitystyön tuloksena koostettiin karttaluettelot, joista käy ilmi, mitä karttoja ja karttasarjoja on olemassa ja mistä ne löytyvät.

Luettelot on julkaistu Maanmittauslaitoksen verkkosivulla, johon on myös koostettu linkkejä ja hakuohjeita, joiden avulla karttoja voi etsiä. Linkki ohjeisiin.

Sieltä löytyy muun muassa Suomen ensimmäinen maantieteellinen kartta Karjalasta, jonka teki maanmittari Anders Streng vuonna 1640. Linkki karttaan.

Kartta sijaitsee Ruotsin valtionarkistossa.

Maanmittauslaitoksen tiedote aiheesta: https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/vanhat-suomen-kartat-loytyvat-helpommin-netista-kansallisaarteet-kaikkien-saataville

Kuva: Ykstyiskohta Anders Strengin kartasta vuodelta 1640, josta erottuvat mm. Salmi, Sortavala ja Valamo

Lue nämäkin:

Meijän šuvun naiset

Meijän šuvun naiset

Tämä on jatko-oša. Alku on täššä. Uušien perehien šynty Majuri Salomon Enbergin johtamien ruoččilaisien hyökkäykšen aikana Grigorilla oli 19 vuotta, a hänen tulija Okahvie-naini oli kuušivuotini. On kuvittelomatointa, min ihmehen anšijošta heijän vanhempien onnistu...

Meijän šuvun naiset

Meijän šuvun naiset

Haluon omistua kerrontani meijän “vašemella olkapiällä” ta šen eryähillä nykysillä jatkajilla. Muutoma vuosi takaperin mie luvin Narine Abgar’anin kirjuttaman kirjan “Ihmiset, kumpaset ollah aina miun kera”. Milma šyväšti liikutettih šemmoset šanat: “…Šie olet...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.