Artikkelit

Vanhat Suomen kartat löytyvät helpommin netistä

Kirjoittanut: admin
Julkaistu: 14.9.2020
Asiasanat: historia

Maanmittauslaitoksessa on toteutettu selvitys, jonka avulla Suomen vanhojen karttojen saatavuutta ja tiedonhakua on parannettu.

Selvitystyön tuloksena koostettiin karttaluettelot, joista käy ilmi, mitä karttoja ja karttasarjoja on olemassa ja mistä ne löytyvät.

Luettelot on julkaistu Maanmittauslaitoksen verkkosivulla, johon on myös koostettu linkkejä ja hakuohjeita, joiden avulla karttoja voi etsiä. Linkki ohjeisiin.

Sieltä löytyy muun muassa Suomen ensimmäinen maantieteellinen kartta Karjalasta, jonka teki maanmittari Anders Streng vuonna 1640. Linkki karttaan.

Kartta sijaitsee Ruotsin valtionarkistossa.

Maanmittauslaitoksen tiedote aiheesta: https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/vanhat-suomen-kartat-loytyvat-helpommin-netista-kansallisaarteet-kaikkien-saataville

Kuva: Ykstyiskohta Anders Strengin kartasta vuodelta 1640, josta erottuvat mm. Salmi, Sortavala ja Valamo

Lue nämäkin:

Tverinkarjalan kielioppi: pitän ruavon tuloš piäsi ilmah

Tverinkarjalan kielioppi: pitän ruavon tuloš piäsi ilmah

Irina Novak on tverinkarjalaini, Karjalan tietokeškukšen Kielen, kirjallisuon ta istorijan tietomieš šekä tutkimukšien ta oppikirjojen luatija. Heinäkuun alušša ilmešty Tverinkarjalan kielioppi. Tverinkarjalan kielioppi -kirja on painettu Karjalan tietokeškukšen...

Kovia aikoja – karjalainen näkökulma

Kovia aikoja – karjalainen näkökulma

Timo Vihavainen, Venäjän tutkimuksen emeritusprofessori, kirjoittaa ahkerasti erilaisista aiheista blogissaan. Nyt hän on arvioinut Pekka Vaaran uuden kirjan Viena 1919–1922 - Kun neuvostovalta tuli Karjalaan. "Jos kysytään, mitä ihmettä Vaara vielä luulee tähän...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.