Uutiset

Karjalainen sukuni -webinaarisarjan ensimmäinen luento sai suuren suosion

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 15.2.2021

Karjalainen sukuni -webinaarisarja innosti osallistujia – luentosarjaan on ilmoittautunut lähes 300 Karjalasta ja karjalaisuudesta kiinnostunutta. Ensimmäistä luentoa Mitä Karjala on? on katsottu YouTubessa jo liki 800 kertaa.

Karjalainen sukuni -webinaarisarjan aloitti historioitsija Pekka Vaara luennolla Mitä Karjala on? Luennoitsija tarkasteli eri näkökulmista ajatusta, että on monta eri Karjalaa. Historian kulku on muovannut ajatustamme siitä, mitä on Karjala. Kieli, uskonto, kaupankäynti sekä eri suunnista tullet valtiolliset ja poliittiset voimat ovat muokanneet Karjalaa eri aikoina. Maidemme välinen raja on siirtynyt historian saatossa useita kertoja.  Nämä ja monet muut tekijät ovat luoneet nykyisen Karjaloiden moninaisuuden.

Pekka Vaaran luento innosti katsojia esittämään kysymyksiä ja kommentteja luennoitsijalle. Tämä on mahdollista YouTuben chat-toiminnossa, joka on käytössä kaikilla luennoilla.

Luento on tallennettu Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalle. Pekka Vaaran esitystä voi katsoa täältä.

Webinaarisarjan toisen luennon pitää 11.3.2021 Karjalan Sivistysseuran sukututkimustoimikunnan puheenjohtaja Santeri Palviainen. Hänen aiheenaan on Karjalan asutus ja suvut. Esitys keskittyy Karjalan eri osien asutuksen kehitykseen ja sen merkitykseen sukujen historialle. Eri alueiden historialliset tapahtumat on väliin autioittaneet eri seutuja ja väliin levittäneet asutusta uusille alueille luoden suvuille uusia haaroja.

Karjalan eri osissa esiintyvät sukunimet ja lisänimet kytkeytyvät läheisesti asutukseen ja sukuihin. Santeri Palviaisen luento tarkastelee tapausesimerkkien kautta Karjalan eri osista kylien asutusta ja pyrkii luomaan synteesiä eri alueiden asutuksen taustasta historiallisen tiedon ja perimätiedon valossa. Monin paikoin perimätieto on kuljettanut mukanaan tietoa suvun lähtösijoista tai ylläpitänyt kertomusta, että suku olisi tullut jostain, yleensä kaukaisesta paikasta. Luennossa pyritään sitomaan tätä perinnettä historiallisten asiakirjojen tarjoamiin tietoihin.

Esitykset jatkuvat huhti- ja toukokuussa, jolloin esitellään karjalaisia sukuja. Näistä tarkempaa tietoa kerrotaan myöhemmin Sivistysseuran tiedotuskanavien kautta.

Tähän mennessä ilmoittautuneet voivat seurata tulevia luentoja jo saamansa linkin kautta. Uusia osallistumisilmoittautumisia voi lähettää osoitteeseen toimisto@karjalansivistysseura.fi.

Webinaarisarjan järjestävät Karjalan Sivistysseura, Karjalan Liitto, Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitto ja sekä Opintokeskus Sivis.

Lue nämäkin:

Nedälin 15 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 15 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Päivännouzusuomelazien ruadomatkat ollah pitketty äijälgi kymmenes vuvves. Endisty enämbi kunnanruadajua ajau omal mašinal aijembua pitkembiä ruadomatkua. Suuri vuitti päivännouzupuolizen Suomen kanzanevustajis kannattau eričystalovusalovehen perustandua...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.