Pääkuva: Karjalan Sivistysseuran uudistettujen verkkosivujen valokuvamaailma antaa seuran toimijoille kasvot. Kuva: Kim Öhman/Karjalan Sivistysseura.
Karjalan Sivistysseuran verkkosivut ja logo ovat uudistuneet. Tuloksena on uusi raikas ilme, sivuston parantunut käytettävyys sekä tunnus, joka luo siltaa historiasta tulevaan.
Uudet verkkosivut toimivat vanhassa tutussa osoitteessa karjalansivistysseura.fi. Sivustoon kytkeytyvät Sampo-tietokanta, Carelica-kirjasto ja ajankohtaiskanava Uutisčuppu – Uudisčuppu jatkavat toimintaansa uudistuneen sivuston rinnalla entiseen tapaan.
Uudistus parantaa seuran verkkosivujen käytettävyyttä ja helpottaa eri osioiden löydettävyyttä. Samalla kun yleisilme on raikastunut ja nykyaikaistunut, esimerkiksi uutiset, tapahtumat ja Karjalan Heimoa koskevat sisällöt tulevat aiempaa helpommin jo pääsivulla esille.
Liikkuminen sisällöltään laajan sivuston eri osioiden välillä on tehty mahdollisimman vaivattomaksi. Suunnittelussa on otettu huomioon yhä yleistyneen mobiilikäytön tarpeet, ja sivusto on rakennettu esteettömäksi.
Myös kuvamaailmaan on panostettu uudella tavalla. Kuva- ja videomateriaali on valokuvaaja Kim Öhmanin taidokasta käsialaa. Kuvitus antaa seuralle ja sen toimijoille kasvot. Uuden sivuston ilmeen on luonut Studio Pekka Piippo, joka on suunnitellut Karjalan Sivistysseuralle myös uuden tunnuksen. Sivustorakenteesta ja teknisestä toteutuksesta vastaa helsinkiläinen Luova toimisto La&La.
Sivustouudistuksen jälkeen vanhoissa julkaisuissamme esiintyneet suorat linkit tiettyihin sisältöosuuksiin eivät välttämättä toimi, mutta aiempaa paremman hakutoiminnon ja parantuneen sivunavigoinnin ansiosta sisällöt löytyvät todennäköisesti aiempaa helpommin.
Logo luo siltaa historiasta tulevaisuuteen
Karjalan Sivistysseuran uusi logo modernisoi ja pelkistää seuran vanhan, alkuperäisen tunnuksen muotokielen. Alkuperäinen, taiteilija Bruno Tuukkasen suunnittelema tunnus otettiin käyttöön vuonna 1926.
Alkuperäisen logon luonnos vuodelta 1926 ja käyttöön otettu tunnus. Suunnittelijana toimi taiteilija Bruno Tuukkanen.
Nyt uudistetussa tunnuksessa vanha, esittävä kuva-aihe muuntuu kohti abstraktia, jolloin se tavoittaa myös aivan uusia monitasoisuuden ja monimerkityksisyyden ulottuvuuksia.
Karjalan Sivistysseuran uuden logon on suunnitellut Pekka Piippo.
Merkin miellyttävän vihreä pohjaväri luo visuaalisen jatkumon myös edelliseen logoversioon, jonka kuva-aihe perustuu Vienan ristiin.
Tunnuksen visuaalinen runsaus ilmentää karjalaisen kulttuurin monipolvisuutta ja nykykarjalaisuuksien moninaisuutta. Keveän ilmavassa kokonaisuudessa viivojen rytmiikka elää tasapainoisesti, ja viivojen muodoista voi erottaa karjalaista kulttuuria ja historiaa kuvaavia sisältöjä.
Merkkiä jakava poikkiviiva toimii kuin kahden valtakunnan tai maailman rajana. Karjalaisuus on elänyt aina suhteessa ja vuorovaikutuksessa suomalaisuuteen ja venäläisyyteen, mikä näkyy niin Karjalan historiassa kuin karjalan kielessäkin.
Karjalaisessa kulttuurissa on ollut olennaista myös ihmisten suhde tuonilmaisiin siirtyneisiin läheisiin. Halutessaan merkin rajaviivan voi nähdä myös tämänpuoleisen ja tuonpuoleisen jakolinjana. Tuo poikkiviiva ei kuitenkaan katkaise yhteyttä merkin ylä- ja alapuolella olevien elementtien välillä, vaan viivojen rytmissä erottuu jatkumo.
Merkin yläosasta voi hahmottaa kaksi vahvasti tyyliteltyä ja abstrahoitua ihmishahmoa, jotka pitävät toisiaan käsistä kuin runonlaulajat. Asetelma on tuttu vanhasta, seuran ensimmäisestä tunnuksesta. Nyt viivapiirroksena se luo mielikuvia aikaan sitoutumattomista, myös nykyajassa elävistä yhteyksistä ja yhdessä tekemisestä.
Ihmishahmojen päiden välissä tai yläpuolella oleva ”hashtag” muistuttaa karjalaisesta kirjonnasta ja siten karjalaisista perinteistä. Samalla se toimii nykyaikaiseen viestintään, dialogiin ja yhteiseen ideointiin viittaavana symbolina. Näin muistutamme, että karjalaisuudella on historiansa ohella myös vahva nykyhetki ja tulevaisuus.
Merkkiä jakavan poikkiviivan alapuolella on jälleen vanhasta logosta abstrahoituja muotoja, joissa voi nähdä karjalaisen käspaikan reunabrodeeraukset tai pitkän, monivaiheisen historian ja muutoksen portaat. Tunnuksen alaosa ja poikkiviiva luovat kokonaisuutena vakaan pohjan, jonka päällä nykykarjalaisuutta edustavat hahmot katsovat toisiaan, tukevat toisiaan ja katsovat kohti tulevaisuutta.
Teksti: Katri Kovasiipi
______________________
Haluatko antaa palautetta uusista verkkosivuista tai tunnuksesta?
Lähetä sähköpostia osoitteeseen:
paatoimittaja@karjalanheimo.fi