Uutiset

kartta

Pagon paginua jatkau – luentosarja karjalan kielen tutkimuksesta

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 12.12.2019

Itä-Suomen yliopistossa laadittu luentokokonaisuus Pagin paginua jatkau koostuu karjalan kielen tutkimusta esittelevistä luennoista, luennoitsijoina Itä-Suomen yliopiston tutkijat ja opettajat. Yliopistossa on 2010-luvulla tutkittu erityisesti Raja-Karjalassa puhuttua karjalan kieltä ja niinpä suuri osa Pagin paginua jatkau -videoista käsittelee rajakarjalaismurteita. Karjalan kieli elää kuitenkin nykyaikaa ja niinpä yhdellä luennolla puhutaankin karjalan kielen nykyisestä tilanteesta, kääntämisestä karjalaksi sekä uudissanaston laatimisesta.

Luentosarja alkaa aloitusluennolla, joka tutustuttaa yleisesti Raja-Karjalan historiaan ja siellä puhuttuun karjalan kieleen. Päätösluento käsittelee rajakarjalaismurteiden tutkimusta 1800-luvulta aina 2010-luvulle. Jokainen videoluento on itsenäinen kokonaisuus, joten luennot voi katsoa haluamassaan järjestyksessä.

Luennoitsijoina on joukko Itä-Suomen yliopiston tutkijoita ja opettajia: Vesa Koivisto, Milla Uusitupa, Natalia Giloeva, Mara Koko, Henna Massinen, Ilja Moshnikov, Susanna Tavi, Marjatta Palander ja Helka Riionheimo.

Karjalan kielen tutkimukseen liittyvät tallenteet löytyvät Itä-Suomen yliopiston nettisivuilta: https://www.uef.fi/web/hum/tutkimusvideot

Klikkaa kuvasta nähdäksesi se suurempana:

kartta

Lue nämäkin:

Nedälin 38 karjalankielizet uudizet Yle Areenassa

Nedälin 38 karjalankielizet uudizet Yle Areenassa

Halličus on suannuh valmehekse omat nevvottelut tulien vuvven talovusarvivoezitykseh näh. Halličuksen b’udžiettuezitys on 11 (yksitostu) da puoli miljardua euruo alijiämähine. Kelan mugah halličusprogramman siästöt ollah vai ylen pieni vuitti kaikis sen maksettavis...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.