Menneet tapahtumat

Sijoiltaan-näyttelyt kuvaavat pakolaisuutta Lappeenrannassa lokakuulle asti

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 22.6.2020
Asiasanat: historia, taide, kulttuuri

Lappeenrannan museoiden näyttelyt Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa ja Sijoiltaan – Pakolaisena omalla ja vieraalla maalla kertovat tutkijoiden ja taiteilijoiden näkemyksiä siitä, miten toisen maailmansodan pakolaiset ja evakot ovat tulleet hyväksytyksi tai torjutuksi uusissa yhteisöissään, millainen prosessi pakolaisuus on yksilöiden ja yhteisöjen elämässä ja millaisia kertomuksia muisti niistä rakentaa.

Tekijät ovat syventyneet arkistomateriaaliin, pakolaisten ja evakkojen muistitietoon sekä evakkokirjailijoiden kaunokirjallisiin teoksiin. Aineistot ovat osa laajempaa tutkimushanketta Tunnustuksia: Pakolaisuuden hankalat historiat ja muistamisen kulttuurit.

Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia vuosina 2017–2021. Pakolaisuuden kerroksia kuvaavat taideteokset on toteutettu sekä aineistojen että tutkimuksellisten tulkintojen pohjalta.

Karjalan Sivistysseura on tukenut tutkimusryhmän ja taiteilijaryhmän yhteistyötä. Kaikki taideteokset on tehty näyttelyä varten ja tutkimusaineistoihin ja tutkijoiden työhön ja yhteiskeskusteluihin perustuen, mikä on sinällään harvinaista.

Itäkarjalaiset ovat erityisen hyvin esillä, koska tukijat ovat tekstejä käyttäneet sekä esine- että kuvamateriaalia (KSS:n Samposta) ja myös tuoneet pari henkilötarinaa mukaan.

Hankkeeseen osallistuvat Oulun yliopiston dosentti, FT Seija Jalagin ja kuvataiteilija Mika Karhu kävivät avajaispäivänä keskustelun, jonka voi katsoa Youtubesta:

Sijoiltaan-näyttelyiden tekijäkuntaan kuuluu kaikkiaan lähes 20 tutkijaa ja taiteilijaa.

Näyttelyt ovat avoinna Etelä-Karjalan museossa lokakuulle asti. Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa 4. lokakuuta asti ja Sijoiltaan – Pakolaisena omalla ja vieraalla maalla 25. lokakuuta asti Lappeenrannan Linnoituksessa osoitteessa Kristiinankatu 8–10. Oulun Taidemuseossa näyttely jäi koronakevään jalkoihin.

Linkkien kautta pääsee tutustumaan museoiden näyttelyinfoihin: Linkki 1 ja Linkki 2

Lue nämäkin:

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.