Uutiset

Uusi kirja ilmestynyt: Viena 1919-1922, Kun neuvostovalta tuli Karjalaan

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 17.8.2020

Pekka Vaaran uusi kirja Viena 1919-1922, Kun neuvostovalta tuli Karjalaan jatkaa Viena 1918 -kirjan kertomusta noiden levottomien vuosien tapahtumista paikallisessa ja valtiollisessa politiikassa, maailmansodan jälkeisissä suurvaltastrategioissa ja Vienan salokylien elämässä.

Tarton rauha lokakuussa 1920 ratkaisi karjalaisten kohtalon. Ennen neuvostovallan vakiintumista Vienan Karjalassa kapinoitiin ja yritettiin pärjätä niin brittien, suomalaisten kuin punaisten ja valkoistenkin venäläisten puristuksessa.

Vuosi 1919 oli levotonta aikaa Venäjän puoleisessa Karjalassa. Ensimmäinen maailmansota oli päättynyt Venäjän osalta lokakuun vallankumoukseen ja erillisrauhaan Saksan kanssa. Sodat kuitenkin jatkuivat Venäjän sisällissotana ja yhteenottoina ympärysvaltojen kanssa. Britit liittolaisineen miehittivät edelleen Muurmannia ja tukivat valkoisia venäläisiä vastavallankumouksellisia. Myös suomalaiset heimosoturit tulivat jälleen rajan yli, tällä kertaa Aunukseen.

Keväällä 1920 käynnistyivät Suomen ja Venäjän rauhanneuvottelut Tartossa. Samaan aikaan neuvostohallitus perusti Petroskoissa suomalaisten punaisten johtaman Karjalan työkansan kommuunin. Punainen valta työntyi Vienan kyliin ja piinasi karjalaisia vastustajien vangitsemisilla, miesten pakkovärväyksillä puna-armeijaan ja elintarpeiden takavarikoilla.

Nälkä, sorto ja pakkoverot nostivat karjalaiset vielä kerran bolsevikkivaltaa vastaan talvella 1921-1922. Suomesta luvattua apua ei saatu riittävästi, ja kapina lannistui nopeasti puna-armeijan vyöryessä Vienan kyliin. Rajan yli Suomeen tuli ennennäkemätön pakolaisaalto, kun 13 000 karjalaista jätti kotiseutunsa.

Kirja saatavilla KSS:n nettikaupasta: http://www.karjalansivistysseura.fi/kauppa/viena-1919-1922-kun-neuvostovalta-tuli-karjalaan-pekka-vaara/

Lue nämäkin:

Nedälin 20 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Nedälin 20 Yle Uudizet karjalakse Yle Areenassa

Suomen halličus ezittäy zakonanmuutoksii, kudamien vuoh rajavardivolaitoksen alahizii rezervuniekkoi voidas poikkevustilandehis käskie valvonduruadoloih rajale. Ezityksen mugah Rajavardivolaitoksen alahizii rezervuniekkoi sežo voidas työndiä kerdavusharjaituksih...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.