Uutiset

Punainen kirjan kansi, jossa lukee Armahimmat varsisomaset ja kannessa on kuva vaatteesta

Vienalaisten kansanpukujen koreutta runsaan sadan vuoden takaa – upea kirja ilmestyy pian

Kirjoittanut: Toimitus
Julkaistu: 3.2.2021

Armahimmat varšišomaset – Vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita ilmestyy helmikuussa Karjalan Sivistysseuran kustantamana.

Kirja kertoo Vienan Karjalan naisten kansanpuvuista, niiden valmistuksesta ja merkityksestä. 1900-luvun alkupuolelle saakka Vienan Karjalassa naisilla oli käytössä melko yhtenäinen ja silti yksityiskohdiltaan vaihteleva kansanpuku. Pukuun kuului pitkä paita eli rätsinä, olkainhame eli kosto ja vyö tai esiliina. Päähineenä käytettiin naisen iästä ja siviilisäädystä riippuen otsipaikkaaa, sorokkaa tai säpsää. Myös huivit olivat oleellinen osa pukeutumista.

Käsityöammattilaisen Maija Vaaran toimittamassa kirjassa esitetään vaatekappaleiden rakennetta, saumoja ja kaavoja, jotta niiden kauniit mallit voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön.

Kirjassa esitetty tieto pohjautuu Suomen museoista ja yksityisomistuksesta löytyneisiin vaatteisiin. Kansanpuvut ovat kulkeutuneet Suomeen pakolaisten ja maahanmuuttajien mukana. Puvut ovat peräisin 22 naiselta eri puolilta Vienan Karjalaa.

Pukuesittelyjen yhteyteen on koottu alkuperäisten omistajien elämäntarinoita, ne yhdessä kertovat omaa tarinaansa naisten arvomaailmaan, estetiikkaan ja heidän elämänsä taitekohtiin syvästi sitoutuvasta ja niitä väkevästi ilmaisevasta kulttuurista.

Kansatieteilijä Ildikó Lehtisen artikkeli valottaa laajemmin vienalaista pukeutumista ja sen historiaa. Historioitsija Pekka Vaara paneutuu koko alueen historiallisiin tapahtumiin, jotka johtivat yhteydenpitoon ja muuttoliikkeeseen Suomen ja Vienan välillä.

Armahimmat varšišomaset – Vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita esittelee runsaan sadan vuoden taakse ulottuvaa pukujen historiaa, merkityksiä, käyttöä, malleja ja valmistustekniikoita monipuolisesti ja ennennäkemättömän upein kuvin.

Kovakantinen kirja, KSS 2021, s. 220. Loistelias kuvitus, kaavat, mallit.

Karjalan Sivistysseuran jäsenille ja ennakkotilaajille kirjan hinta on 35 euroa (norm. 42,00 euroa).

Ennakkotilaukset viimeistään 19. helmikuuta.

Kirja on tilattavissa KSS:n verkkokaupasta tai seuran toimistosta (toimisto@karjalansivistysseura.fi).

Lue nämäkin:

Viikon 38 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Viikon 38 karjalankieliset radiouutiset Yle Areenassa

Suomalainen energiakonserni Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Yli puolet suomalaisista on huolestuneita sähkön ja muiden energiamuotojen hinnannousuista. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan tänä vuonna jo noin 470:n...

Suomesta löytyi kolme uutta kärpäslajia

Suomesta löytyi kolme uutta kärpäslajia

Metsähallituksen mukaan metsät kätkevät sisäänsä täysin tuntematonta lajistoa.Metsähallituksen mukaan kärpäslajeja havaittiin Ilomantsista, Lieksasta, Kuhmosta ja Hämeenlinnan Evolta.Lue lisää Yle Uudizet karjalakse: https://yle.fi/uutiset/3-12630239Lisäksi,...

Mikä on Uutisčuppu?

Uutisčuppu – Uudisčuppu on Karjalan Sivistysseuran uusi ajankohtaiskanava. Julkaisemme tällä sivustolla kiinnostavia uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista.

Tilaa uutisviesti

Tilaa sähköpostiisi ilmoitukset uusista artikkeleista.